Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Údery aj kopance! Čínska polícia mala zadržať novinára BBC, ktorý informoval o protestoch v krajine

Protest v Číne Zobraziť galériu (2)
Protest v Číne (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

LONDÝN - Britská stanica BBC v nedeľu uviedla, že jej novinára, ktorý v Šanghaji informoval o priebehu protestov za ukončenie prísnych opatrení čínskej vlády proti šíreniu covidu, zadržala a zbila čínska polícia. Informuje o tom agentúra AFP.

archívne video

František Majerský: Máme za sebou náročný rok, ktorý poznačila najmä pandémia koronavírusu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Demonštranti vyšli v nedeľu do ulíc najväčšieho čínskeho mesta Šanghaj. Protest proti prísnym protipandemickým opatreniam v Číne zorganizovali aj študenti elitnej univerzity v čínskej metropole Peking. "BBC je mimoriadne znepokojená zaobchádzaním s naším novinárom Edom Lawrenceom, ktorý bol zatknutý, keď informoval o protestoch v Šanghaji," napísala BBC vo vyhlásení. Lawrence, ktorý v Číne pracuje ako akreditovaný novinár, bol zadržaný na niekoľko hodín, počas ktorých ho policajti udierali a kopali, tvrdí BBC. Polícia neskôr novinára prepustila.

"Je veľmi znepokojujúce, že jeden z našich novinárov bol takto napadnutý, keď si plnil svoje povinnosti," uviedla BBC. Dodala, že od čínskych úradov nedostala oficiálne vysvetlenie ani ospravedlnenie okrem tvrdení, že novinára zatkli pre jeho vlastné dobro, pretože sa v dave ľudí mohol nakaziť koronavírusom. "Nepovažujeme to za dôveryhodné vysvetlenie," uzavrela BBC.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že reportér BBC zadržaný počas víkendového protestu v Šanghaji sa na mieste nepreukázal novinárskym preukazom. "Na základe toho, čo sme sa dozvedeli od príslušných šanghajských úradov, sa neidentifikoval ako novinár a dobrovoľne nepredložil novinársky preukaz," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Zároveň zahraničným médiám odkázal, aby "v Číne dodržiavali čínske zákony a predpisy."

Čína v nedeľu hlásila najvyšší počet nakazených od začiatku pandémie – celkovo 39.506 prípadov komunitného prenosu covidu. Stalo sa tak napriek tomu, že komunistická vláda v Pekingu nepoľavuje v uplatňovaní čoraz nepopulárnejšej stratégie nulovej tolerancie koronavírusu, spojenej so zavádzaním striktných lockdownov a ďalších obmedzení.

Viac o téme: NovinárPolícia ČínaŠanghaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu