Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Eurokomisia navrhla akčný plán EÚ pre migráciu cez centrálne Stredomorie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Európska komisia (EK) predložila v pondelok akčný plán EÚ pre centrálne Stredomorie a navrhla sériu operačných opatrení na riešenie pretrvávajúcich výziev na migračnej trase cez túto oblasť Stredozemného mora.

Komisia prišla s akčným plánom pred mimoriadnym zasadnutím Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci, ktoré sa uskutoční v piatok (25. 11.). Akčný plán navrhuje sériu 20 opatrení formulovaných okolo troch pilierov, ktoré by mali EÚ a jej členské štáty realizovať. Sú navrhnuté tak, aby znížili nelegálnu a nebezpečnú migráciu, riešili problémy v oblasti pátrania a záchrany na mori a posilnili solidaritu a zodpovednosť medzi členskými štátmi.

Tri piliere

Prvým pilierom je spolupráca s partnerskými krajinami a medzinárodnými organizáciami, čo je podľa EK kľúčom k riešeniu výziev v oblasti migrácie. EÚ posilní kapacity Tuniska, Egypta a Líbye na lepšie riadenie hraníc a migrácie. Posilní tiež boj proti pašovaniu migrantov a diplomatickú angažovanosť v oblasti návratovej politiky a zároveň zintenzívni legálne cesty do EÚ.

Druhý pilier znamená koordinovanejší prístup k pátraniu po utečencoch a ich záchrane na mori. Navrhuje opatrenia na posilnenie spolupráce medzi členskými štátmi a všetkými aktérmi zapojenými do pátracích a záchranných činností v centrálnom Stredomorí s využitím Európskej kontaktnej skupiny pre pátranie a záchranu. Agentúra Frontex bude vyhodnocovať situáciu a zabezpečí sa užšia koordinácia s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).

Tretí pilier predstavuje posilnenie implementácie dobrovoľného mechanizmu solidarity, dohodnutého v júni 2022, a spoločnej cestovnej mapy. Dočasný mechanizmus solidarity má fungovať jeden rok, kým sa podarí zaviesť stály systém v rámci paktu pre migráciu a azyl. Akčný plán navrhuje urýchliť implementáciu tohto mechanizmu vrátane poskytnutia rýchlej podpory štátom, ktoré prijímajú migrantov prichádzajúcich po mori, zvýšenia flexibility a financovania alternatívnych opatrení solidarity.

Komisia predloží akčný plán ministrom vnútra

Komisia predloží tento akčný plán 25. novembra ministrom vnútra, ktorých mimoriadne zasadnutie presadilo české predsedníctvo v Rade EÚ vzhľadom na zvýšený príliv migrantov do Európy. Únia bude okrem toho aj naďalej pozorne sledovať vývoj na ďalších kľúčových migračných trasách do Európy vrátane trasy cez Turecko a východné Stredozemie a cez západný Balkán, ako aj západné Stredomorie a atlantickú trasu. Akčný plán pre centrálne Stredomorie má poslúžiť ako model na vypracovanie podobných plánov zameraných na špecifiká iných migračných trás.

Viac o téme: MigráciaAkčný plánStredomorieEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu