Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká kauza v ČR: Lesný požiar hasil vlastným vrtuľníkom, namiesto slov vďaky prišla mastná pokuta

Český pilot, ktorý pomáhal pri hasení lesného požiaru, dostal vysokú pokutu. Zobraziť galériu (2)
Český pilot, ktorý pomáhal pri hasení lesného požiaru, dostal vysokú pokutu. (Zdroj: Facebook/Jirka Pirka Pirka, Getty Images)

HŘENSKO – Česká verejnosť sa začína čoraz intenzívnejšie zaujímať o kauzu českého pilota, ktorý pomáhal pri hasení lesného požiaru. Pomocnú ruku pritom neposkytol podľa vlastného rozhodnutia, ale mal reagovať na hlásenia pomoci od samotných hasičov. Keďže sa však neriadil predpismi leteckej prevádzky, za svoje konanie ho namiesto pochvaly čakala vysoká pokuta. K prípadu sa vyjadril aj minister dopravy ČR.

Pilot Jiří Vlk, ktorý pomáhal s hasením lesného požiaru v Hřensku, sa mal napokon dopustiť priestupku, za ktorý bola vymeraná pokuta v hodnote 100-tisíc korun (4 100 eur). Svojím vrtuľníkom podnikol niekoľko letov a nad zasiahnutou oblasťou v Českom Švajčiarsku vylieval vrecia plné vody, informuje Aeroweb.cz. Tento prípad sa začal v médiách skloňovať čoraz viac. Problém nastal po vyhlásení Úradu pre civilné letectvo (ÚCL), ktorý uviedol, že pilot Vlk vykonal sériu ôsmich letov v rozpore s pravidlami leteckej prevádzky a za tento čin by mal byť sankciovaný.

Minister dopravy ČR Martin Kupka sa k prípadu vyjadril so slovami, že je nutné rešpektovať leteckú legislatívu, čo platí aj pri zvýšenom riziku prípadného hasenia požiaru zo vzduchu. "Nebudeme postupovať iba formálne. Pokladám za dôležité zhodnotiť aj mieru potrebnosti zákroku. Je ale jasné, že aj v tak kritických situáciách je vzhľadom na mieru rizika nevyhnutné rešpektovať základné predpisy v leteckej prevádzke," povedal minister Kupka.

 

Konečně jsem se dočkal! Dostal jsem nejvyšší státní vyznamenání!! Byl jsem po zásluze odměněn! Děkuji všem za nominaci na tuto cenu ! Především všem kteří mohli a nepřiletěli dělat dobro zdarma !🚁🚁🚁🔥🔥🔥🚁🚁🚁

Posted by Jirka Pirka Pirka on Sunday, October 30, 2022

Podľa pilota požiadali o pomoc sami hasiči. Navyše všetky jeho lety boli koordinované profesionálmi z radov Leteckej služby Polície ČR. Generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček uviedol, že úrad konal uponáhľane a najskôr si mal vyžiadať stanovisko od hasičov. "Domnievam sa, že tento postup bol principiálne zlý. Samozrejme sa s tým v žiadnom prípade nedá súhlasiť," uviedol Vlček.

Zmluva s hasičským zborom 

Jiří Vlk je súkromný pilot a člen neziskového spolku Shoot & Fly. Keď v lete vypukol požiar v Hřensku, ponúkol svoju pomoc. Spolok má zmluvu s hasičským zborom a hasenie s bambi vakom podľa Vlka pravidelne trénujú. "V Ostrave nie je hasiaci vrtuľník, ten je iba v Brne a v Prahe. Pokiaľ z nejakých dôvodov nemôže doletieť, máme zmluvu, že v tejto chvíli nastupujeme my," vysvetlil Vlk pre iROZHLAS.cz.

Veľká kauza v ČR:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Svoje stanovisko uviedlo aj ÚCL cez svojho riaditeľa Davida Jágra. Úrad pre civilné letectvo v reakcii na medializáciu udelenej sankcie dostal množstvo podnetov, vyhrážok, kritiky, ale aj podpory. Keďže prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania nemôže verejnosti oznamovať detaily. Úrad bude aj naďalej nestranne pokračovať v riadnom správnom konaní pri zachovaní práv účastníka konania, tak ako tomu bolo doteraz v ostatných prípadoch. 

"Plne rešpektujeme práva každého na spravodlivý proces, avšak medializácia čiastkového kroku v tomto konaní, proti ktorému napokon existuje množstvo opravných prostriedkov, je zbytočná, polarizuje verejnosť a vytvára tlak na správny orgán. Úrad je presvedčený, že svoje kroky je schopný obhájiť a v ďalšej fáze konania vezme do úvahy všetky jemu známe okolnosti," udáva sa v stanovisku. Požiar z prelomu júla a augusta sa podarilo zasahujúcim zložkám uhasiť po 20 dňoch. Oheň zasiahol plochu presahujúcu 1 000 hektárov.

Viac o téme: PilotPomocPožiarKauzaPokuta ČRHřenskoJiří VlkČeské Svajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu