Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najväčšie záplavy v Austrálii za 50 rokov: Desaťtisíce ľudí sú bez elektriny!

(Zdroj: Twitter/boppinmule)

CANBERRA - Niekoľko oblastí štátu Nový Južný Wales a štátu Victoria je zasiahnutých masívnymi záplavami. Podľa predpovedí by mohli prekonať rekord z roku 1952 a vodné hladiny by dosiahli 10,8 metra.

Záplavy hlásia z miest Parkes, Forbes, Eugowra, Molong, Cowra, Canowindra, Blayney, Young a Yass. Cez túto noc zaznamenali silné zrážky a búrky, informovali miestne médiá. SA Power Networks, dodávateľ elektrickej energie hovorí, že bolo zaznamenaných 423 000 bleskov a vietor s rýchlosťou až 106 kilometrov za hodinu.

Gordon McKay, hydrológ z meteorologického úradu, potvrdil, že časti Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho austrálskeho štátu, zažili po týždňovom daždi najhoršie záplavy za viac ako 50 rokov. Štátna pohotovostná služba zaznamenala už 1000 volaní o pomoc a záchranári pomohli stovkám ľudí s evakuáciou. Niektorých museli zachraňovať dokonca zo striech domov. K záchrane boli použité aj záchranné lode a helikoptéry. Neboli však hlásené žiadne obete ani vážne zranenia.

Miestny obyvatelia prirovnali zrážky k takej sile „ako keď sa valí oceán“. Približne 65 000 domácností a firiem zostáva po sobotňajších divokých búrkach bez elektriny. "Ide o najväčší výpadok, aký sme mali od celoštátneho výpadku v roku 2016," potvrdili dodávatelia elektrickej energie. Odborníci očakávajú ďalšie silné búrky a dážď, ktorý by mal ustať v priebehu utorka. 

Viac o téme: ZáplavyAustráliaVýkyvy počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu