Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Počasie sa zbláznilo: Európu potrápili silné búrky aj krupobitie! Vietor dosahoval silu hurikánu

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zatiaľ, čo na Slovensku sme mali počas týždňa pomerne pokojné počasie, západnú a juhozápadnú Európu potrápili silné búrky s vetrom so silou porovnateľnou s hurikánom, ktoré spôsobili škody a záplavy. Búrka Armand sa sotva nad Severným morom rozplynula, už sa do Európy chystá ďalšia tlaková níž.

Tlaková níž presúvajúca sa z Atlantiku nad juhozápadnú Európu už potrápila Portugalsko, Španielsko či Francúzsko. Vietor v nárazoch dosahoval až 130 km/h, čo už sa dá porovnať s hurikánovými poryvmi, píše portál iMeteo. Najsilnejšie fúkalo na pobreží, kde sa vytvárali niekoľko metrov vysoké vlny. Vietor vyvrátil viacero stromov, v dôsledku čoho bolo uzavretých viacero ciest a železničných tratí. Vietor tiež poškodil mnohé autá a strechy domov. 

Armand spôsobila škody aj vo Francúzsku. Búrky v krajine priniesli viac ako 100 000 bleskov, východ prekvapili veľké krúpy. Takéto búrky sú v druhej polovici októbra veľmi nezvyčajné. Okrem výraznej bleskovej aktivity sú silné a sprevádzané nebezpečnými javmi. Silné búrky zasiahli aj Luxembursko a Nemecko. 

Na Pyrenejskom polostrove je už ďalšia tlaková níž. Búrlivé počasie by do zajtra v niektorých regiónoch malo priniesť 50 až 100 litrov vody na meter štvorcový, čo pri menších riekach môže spôsobiť záplavy. Od Barcelony po Gibraltár však zostáva sucho. Tlaková níž zasiahla aj severné Taliansko a Alpy. Vo vyšších polohách prinieslo silné sneženie, čo bol aj dôvod, prečo Petra Vlhová tento víkend ešte nezačala sezónu. 
 

Viac o téme: ZáplavySneženieBúrkySilný vietorExtrémne počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu