Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Dopravné lietadlo sa zrútilo do Viktóriinho jazera: Podarilo sa zachrániť 26 ľudí, záchranné operácie pokračujú

Lietadlo pri pokuse o pristátie skončilo vo Viktóriinom jazere Zobraziť galériu (3)
Lietadlo pri pokuse o pristátie skončilo vo Viktóriinom jazere (Zdroj: Twitter/@swahilitimes)

DAR ES SALAAM – Tanzánijské dopravné lietadlo sa v nedeľu pri pokuse pristáť počas búrky zrútilo do Viktóriinho jazera. Podľa miestnych médií dosiaľ zachránili 15 ľudí, nie je však jasné, koľko osôb bolo na palube. Informujú o tom správy agentúr AP, Reuters a AFP.

Lietadlo spoločnosti Precision Air na linke z tanzánskej obchodnej metropoly Dáresalám sa pokúšalo pristáť na letisku v meste Bukoba, ktoré leží priamo na brehu jazera. Lietadlo skončilo vo vode asi 100 metrov od letiska, informoval novinárom policajný činiteľ. V oblasti bol v čase nehody prudký dážď a hmla.

V Tanzánii havarovalo dopravné lietadlo (Zdroj: Twitter/Brian Obuya)

Záchranné operácie pokračujú

Lietadlo ATR 42 prepravovalo 39 cestujúcich, popri nich boli na palube dvaja piloti a dvaja členovia posádky. "Do tejto chvíle sa nám podarilo zachrániť 26 ľudí, ktorí boli prevezení do nemocnice," uviedol miestny predstaviteľ. Doplnil, že záchranné operácie pokračujú. Agentúra Reuters predtým uviedla, že podľa tanzanských médií sa záchranári snažia pomôcť ľuďom uväzneným vo vnútri stroja.

FOTO Dopravné lietadlo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AYO TV via AP)

Početné fotografie a videozáznamy nehody zachytávajú lietadlo čiastočne ponorené v jazere neďaleko od brehu. Vidieť sú aj člny s ľuďmi i veľa prizerajúcich, ktorí stoja na brehu alebo v plytkej vode. Záchranné zložky sa pokúšajú lietadlo vyzdvihnúť z vody pomocou lán a žeriavu.

FOTO Dopravné lietadlo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AYO TV via AP)

Spoločnosť Precision Air je najväčšou súkromnou leteckou spoločnosťou v Tanzánii, uviedol Reuters. Lietadlo, ktoré v Tanzánii havarovalo, vyrába francúzsko-talianska spoločnosť ATR. Stroj má podľa konfigurácie kapacitu na prepravu 30 až 50 ľudí.

Zahynuli najmenej 19 ľudí

Pri dnešnej nehode dopravného lietadla miestnych aerolínií v Tanzánii zomrelo 19 ľudí. Podľa médií to oznámil tanzánsky premiér Kassim Majaliva. Počet obetí sa tak zvýšil z pôvodne oznámených troch. Lietadlo na linke z tanzánskej obchodnej metropoly Daresalám zrejme kvôli zlému počasiu minulo letisko v meste Bukoba a skončilo vo Viktóriinom jazere. Na palube bolo 43 ľudí.

Viac o téme: Pád lietadlaTanzániaViktóriino jazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu