Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útočník zastrelil 17 ľudí na strednej škole: Dostal doživotie bez možnosti prepustenia

Nikolas Cruz
Nikolas Cruz (Zdroj: SITA/AP)

FORT LAUDERDALE - Nikolasa Cruza, ktorý v roku 2018 na strednej škole vo floridskom meste Parkland zastrelil 17 ľudí, v stredu odsúdili na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Súdna porota síce hlasovala za udelenie trestu smrti, ale jej členovia nedospeli v tejto otázke k požadovanému jednomyseľnému rozhodnutiu. Nikolas Cruz 14. februára 2018 na parklandskej strednej škole zastrelil 17 ľudí a ďalších 17 zranil. Sudkyňa Elizabeth Schererová mu na stredajšom pojednávaní symbolicky udelila 34 doživotných trestov - jeden za každého z mŕtvych a zranených.

Páchateľ nebol odsúdený na trest smrti

Dvadsaťštyriročný Cruz si vypočul verdikt so spútanými rukami a v červenom väzenskom úbore. Trest si bude odpykávať vo väznici s najprísnejším režimom.Tento bývalý študent parklandskej školy si pred útokom legálne zadovážil poloautomatickú pušku AR-15, hoci úrady vedeli o tom, že trpí duševnými problémami. Počas vypočúvania pred súdom priznal, že je pod vplyvom liekov, ale podľa vlastných slov bol schopný porozumieť dianiu v súdnej sieni, v ktorej si musel vypočuť aj nezriedka emotívne a tvrdé slová na svoju adresu zo strany príbuzných obetí a preživších.

Mnohí z nich vyjadrovali poľutovanie nad tým, že páchateľ nebol odsúdený na trest smrti. Súdna porota sa vyslovila za najvyšší trest v pomere 9:3, ale nedospela k tejto veci k jednomyseľnému rozhodnutiu, ktoré vyžadujú floridské zákony.  

Priznal sa k 17 pokusom o vraždu

V súčasnosti 24-ročný Cruz sa už pred rokom priznal k vražde prvého stupňa v 17 bodoch obžaloby, ako aj k 17 pokusom o vraždu.Streľba na strednej škole v Parklande na predmestí Miami bola najhoršou masakrou svojho druhu v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v Newtowne v štáte Connecticut 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí.

Viac o téme: StrelecPokus o vražduUSANikolas Cruz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu