Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivá vojna, na ktorú sa už zabudlo! Sýria, pohľad do súčasnosti: Neutíchajúci konflikt viacerých bojujúcich strán

Trosky v sýrskom Aleppe. Zobraziť galériu (9)
Trosky v sýrskom Aleppe. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

DAMAŠEK – Zvýšený počet utečencov aj na našich hraniciach. Viacerí sa možno pýtajú prečo? Občianska vojna v Sýrii, ktorá ničí krajinu už neuveriteľných desať rokov, však stále trvá. Medzi hlavných aktérov konfliktu patria, ako takmer všade na svete, USA a Rusko. Takmer každý deň hlásia obete a krajina sa tak skoro nespamätá, aj keď tie najťažšie boje už má zrejme za sebou.

Zdalo sa, že po potlačení konfliktu, ktorý začal v Sýrii v roku 2011, nastane obdobie pokoja. Prezidentovi Bašárovi al-Asadovi sa podarilo zvíťaziť za pomoci Iránu a Ruska. Povstanie, ktoré nasledovalo, malo charakter občianskej vojny, do ktorého sa zapojil aj Islamský štát (IS). Vďaka nepokojom sa zmocnil veľkých častí územia Sýrie, uvádza portál World Politics Review. Po zaangažovaní USA do konfliktu, ktoré podporovalo provládne skupiny, sa postupne vplyv IS v krajine zmenšoval. Boje v posledných rokoch ustúpili, ale niektoré územia zostávajú naďalej mimo kontroly. 

Idlib 

Príkladom je región Idlib v severozápadnej časti krajiny. Pred dvomi rokmi sa ho sýrska armáda za pomoci Ruska opäť snažila dobyť. V regióne však operujú opozičné sily podporované Tureckom. Ich vzájomný stret viedol v roku 2020 k humanitárnej kríze, ktorej následkom bola ďalšia vlna utečencov k tureckým hraniciam. Odhaduje sa, že počas týchto nepokojov uhynulo vyše 400-tisíc ľudí, no skutočné počty môžu byť ešte vyššie. Eskalácia nepriateľských síl v októbri tohto roku spôsobila na severe Sýrie viacero úmrtí. V oblastiach al-Bab, Afrin a Kafr Janna a ich okolí, ako aj v iných oblastiach na severe Aleppa, by sa mohla rozšíriť Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) a niektoré z tureckých ozbrojených skupín. 

Civilné obyvateľstvo

Je nevyhnutné, aby strany konfliktu neustále dbali na to, aby pri vedení nepriateľských akcií ušetrili civilné obyvateľstvo a civilné objekty. Obzvlášť alarmujúce sú aj správy o pozemných útokoch zasahujúcich obytné oblasti, ktoré vyvolávajú obavy z porušenia zákazu nerozlišujúcich útokov, informuje Rada OSN pre ľudské práva. Boje boli pripomienkou toho, že konflikt, aj keď sa končí, stále môže vzplanúť a eskalovať. Agentúra OSN pre utečencov odhaduje, že od začiatku bojov utieklo zo Sýrie 5,6 milióna ľudí, čo predstavuje značný tlak na susedné krajiny, ako aj Európu. Pomoc potrebuje viac ako 13 miliónov ľudí, no keď sa nepokoje v Idlibe neskončia, toto číslo rapídne narastie.

Biele prilby

Po vypuknutí občianskych nepokojov, začala sýrska vláda v roku 2012 zhadzovať bomby na domy a štvrte v oblastiach mimo ich kontroly. Tieto útoky boli prvými, ktorých cieľom bolo civilné obyvateľstvo. Následky boli katastrofálne - tisíce mŕtvych a milióny ľudí skončilo bez domova, píše sa na hlavnej stránke WhiteHelmets. Verejné služby po týchto útokoch už nefungovali, a tak sa vytvorili skupiny dobrovoľníkov, aby poskytli pomoc obyvateľom po celej Sýrii. Tieto samoorganizované skupiny reagovali na výkriky svojich susedov a priateľov uväznených pod troskami. Nemali žiadne špeciálne vybavenie ani výcvik.

Dobrovoľníci zachraňujú ľudí na všetkých stranách konfliktu – zaväzujú sa dodržiavať princípy "ľudskosti, solidarity, nestrannosti", ako je uvedené v medzinárodnom humanitárnom práve. Ich inšpiratívna práca im priniesla uznanie na najvyšších medzinárodných úrovniach a boli trikrát nominovaní na Nobelovu cenu za mier. Heslo Bielych prilieb je prevzaté z Koránu: "Zachrániť život znamená zachrániť celé ľudstvo".

Postoj aktérov 

Situácia na severovýchode Sýrie zostáva nestabilná aj po stiahnutí amerických síl z hraníc s Tureckom. Američania akoby na vojnu v Sýrii zabudli. Na rozdiel od Afganistanu, odkiaľ Spojené štáty stiahli svoje vojsko, alebo Ukrajiny, kde sa snažia vyhnúť priamej vojenskej konfrontácii, sa v Sýrií naďalej aktívne bojuje.

Tureckí vojaci v Afríne
Zobraziť galériu (9)
Tureckí vojaci v Afríne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis, Filea)

Desivá vojna, na ktorú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Desivá vojna, na ktorú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube)

Zdá sa, že Moskva nejaví záujem vzdať sa svojho vplyvu, hoci nie je jasné, do akej miery má Kremeľ vplyv na prezidenta Asada. Biden možno ešte nepovedal posledné slovo, ale v doterajšom období na poste prezidenta, nezmenil postoj nastolený jeho predchodcom Donaldom Trumpom. Ten zvolil prístup dištancovať USA od situácie v Sýrii. Aj keď už IS nemá taký vplyv, ako tomu bolo kedysi, túto teroristickú organizáciu sa ešte nepodarilo v krajine rozpustiť. IS prišiel o vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ale v krajine má stále veľa podporovateľov. 

Desivá vojna, na ktorú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Raqqa Media Center, File)

Obnova krajiny 

Keď sa vojna definitívne skončí, prezident Asad bude bude stáť pred veľkou výzvou obnovenia krajiny. Otázkou zostáva, kto to všetko zaplatí. USA a európske krajiny neradi spolupracujú s Asadom a v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu je nepravdepodobné, že by Západ spolupracoval s Moskvou. Na druhej strane je takmer až komické myslieť si, že Moskva zoberie na svoje plecia ťarchu celej rekonštrukcie Sýrie, ktorú OSN odhaduje v týchto chvíľach na 250 miliónov dolárov. 

Počet obetí 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) zaznamenalo za mesiac október 2022 14 útokov, ktoré si vyžiadali 60 mŕtvych civilistov. Medzi obeťami boli aj 3 ženy a dve deti, informuje SOHR.  Útoky sa odohrali na siedmich miestach vrátane Idlibu.

Len zdokumentovaných úmrtí je podľa SOHR od začiatku konfliktu, ktorý trvá už 11 rokov, vyše 610 000. Pre extrémne utajenie misií a operácií sa nedokázalo zdokumentovať počet úmrtí medzinárodnej koalície. 

Útoky za posledné mesiace 

Na frontovej línii Marea-Harbel v regióne Aleppo boli obnovené zrážky medzi Národnou armádou a kurdskými milíciami. Vo včerajších večerných hodinách (1. november 2022) vypálili turecké sily niekoľko delostreleckých granátov na predmestie Marea v blízkosti Tel Rifaatu. Do týchto chvíľ nie sú uvedené žiadne straty na životoch. Bombardovaniu sa nevyhla ani nemocnica, okolo ktorej je sústredené turecké vojenské stanovište.

 

#Turkey arrested, detained, abused and deported hundreds of #Syrian refugees to #Syria. The #EuropeanUnion should...

Posted by Patricia Colón on Monday, October 24, 2022

Dňa 17. septembra podnikol Izrael letecký útok na sýrske medzinárodné letisko v Damasku a ďalšie pozície južne od hlavného mesta, pričom zabil piatich vojakov a spôsobil materiálne škody. Informovala o tom Al Jazeera. Ministerstvo obrany na svojej webovej stránke uviedlo, že útok bol spustený približne o 00:45 miestneho času raketami vypálenými zo severovýchodu od jazera Tiberias, ktoré mierili na letisko a ďalšie ciele južne od mesta. 

Koniec vodcu teroristov 

Sýrske kurdské bezpečnostné sily podporované USA spustili 28. augusta operáciu zameranú na spiace bunky Islamského štátu vo veľkom severovýchodnom zadržiavacom tábore al-Hol, kde násilie dosiahlo rekordnú úroveň. Za tento rok tu zomrelo najmenej 44 ľudí vrátane 14 žien, uviedol Reuters. ISIS zaútočilo dňa 9. auguta  na kontrolné stanovište podporované Iránom pri vstupe do Al-Sokhnah neďaleko administratívnej hranice s Deir Ezzor. Podľa zdrojov SOHR si útok vyžiadal troch mŕtvych bojovníkov a ďalších štyroch zranených. 

Desivá vojna, na ktorú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Oficiálna tlačová agentúra SANA uviedla, cituje The Telegraph, že bezpečnostné sily vykonali 8. augusta v oblasti Daraa "špeciálnu operáciu", ktorá viedla k smrti Abu Salem al-Iraqiho. Terorista sa sám odpálil po tom, ako ho ozbrojené sily obkľúčili a zranili. Bezpečnostný zdroj uviedol, že Iračan bol vojenským veliteľom ISIS na juhu krajiny.

Viac o téme: VojnaMigráciaSýriaAktériObčianske nepokoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu