Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Napätie v Ázii rastie: Grossi je znepokojený možnosťou, že by KĽDR mohla vykonať ďalšiu jadrovú skúšku

Rafael Grossi Zobraziť galériu (2)
Rafael Grossi (Zdroj: SITA/AP Photo/Theresa Wey)

NEW YORK - Generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho znepokojuje, že by Severná Kórea mohla podniknúť ďalšiu jadrovú skúšku. Vyplýva to z jeho štvrtkového vyjadrenia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Všetci nad tým zatajujú dych, pretože ďalší jadrový test by bol ďalším potvrdením (severokórejského jadrového) programu, ktorý ide plnou parou vpred neuveriteľne znepokojujúcim spôsobom," povedal Grossi. Dodal, že severokórejská jadrová skúška by samozrejme znamenala, že KĽDR dolaďuje prípravy svojho arzenálu.

Misia MAAE v Záporoží.
Zobraziť galériu (2)
Misia MAAE v Záporoží.  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Andriy Andriyenko)

"Veľmi pozorne to sledujeme. Dúfame, že sa to nestane, ale indície žiaľ naznačujú opak," uviedol šéf MAAE. Spojené štáty od apríla viackrát upozornili, že sa Pchjongjang pripravuje na uskutočnenie svojho už siedmeho jadrového testu. Severná Kórea tento rok mimoriadne zintenzívnila skúšky zbraní. Skúšobne odpálila už viac než dve desiatky balistických rakiet, pričom jedna z nich preletela ponad Japonsko.

KĽDR doposiaľ vykonala šesť jadrových skúšok – posledná z nich sa uskutočnila v roku 2017. K ich zastaveniu došlo po neočakávanom zlepšení vzťahov medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Severokórejský líder Kim Čong-un sa počas tohto obdobia opakovane stretol s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

KĽDR opäť odpálila neidentifikovanú balistickú raketu do mora, tvrdí Soul

Severná Kórea odpálila neidentifikovanú balistickú strelu do Japonského mora. V piatok to oznámila juhokórejská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Jonhap. Juhokórejská armáda uviedla, že k odpáleniu došlo v piatok, no bezprostredne neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti.

Deje sa tak v čase, keď Južná Kórea ukončuje každoročné niekoľkodňové vojenské cvičenie, na ktorom sa tento rok zúčastnili aj americké vojenské jednotky. Severná Kórea považuje tieto manévre za nácvik vojenskej invázie, píše agentúra AP. KĽDR tento rok mimoriadne zintenzívnila skúšky zbraní. Skúšobne odpálila už viac než dve desiatky balistických rakiet, pričom jedna z nich preletela ponad Japonsko. V reakcii na vojenské aktivity Soulu vypálil Pchjongjang minulý týždeň stovky delostreleckých granátov pri pobreží Južnej Kórey.

Juhokórejské ozbrojené sily v septembri uskutočnili spoločné cvičenie s americkým námorníctvom. Zúčastnila sa na ňom aj lietadlová loď USS Ronald Reagan. Išlo o prvé spoločné cvičenie juhokórejských a amerických síl s účasťou lietadlovej lode od roku 2017.

Viac o téme: Jadrový programKĽDRMAAERafael Grossi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu