Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Starostovia budapeštianskych mestských častí zažalujú vládu za kampaň proti sankciám EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Starostovia budapeštianskych mestských častí z opozičnej Demokratickej koalície podajú trestné oznámenie v súvislosti s vládnou kampaňou proti sankciám EÚ. Jej súčasťou je na plagátoch bomba s nápisom Sankcie a poznámka, že "bruselské sankcie zničia každého". Uviedla to v stredu agentúra MTI.

"V stredu podáme trestné oznámenie pre podozrenia zo šírenia poplašnej správy a verejnej hrozby. Bilbordy, ktoré zaplavujú Budapešť a krajinu, sú príkladom najnovšieho vládneho rozhadzovania verejných peňazí," povedal na tlačovej konferencii pred zasadaním zastupiteľstva hlavného mesta starosta XVIII. budapeštianskeho obvodu Sándor Szaniszló.

Podľa jeho slov bomby rozhadzuje sankcionované Rusko na ukrajinské obyvateľstvo. "Európska únia neuvaľuje na Maďarsko žiadne sankcie, a ani sa (mu) nevyhráža vojnou a v platnosti sú len tie sankcie voči Rusku, za ktoré hlasoval aj premiér Viktor Orbán," podčiarkol Szaniszló. Vládnu bilbordovú kampaň, ktorá je prípravou na dotazník v rámci takzvanej národnej konzultácie k energetickým sankciám EÚ voči Rusku, považuje opozičný politik za zavádzajúcu. Jej cieľom je odviesť pozornosť občanov Maďarska od sociálnej krízy, ktorú spôsobil svojou doterajšou činnosťou Orbánov kabinet, dodal.

Dotazníky už začali distribuovať občanom

Dotazníky už začali v polovici októbra distribuovať občanom. Otázky sa týkajú sankcií na dodávky ropy, zemného plynu, jadrového paliva pre atómovú elektráreň, ale aj vplyvu sankcií na cestovný ruch. Každá otázka je doplnená vysvetlením okolností sankcií.

Viac o téme: VládaKampaňŽalobaSankcieMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu