Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rumunský minister obrany odstúpil pre spory s prezidentom

Rumunský minister obrany Vasile Dincu odstúpil pre spory s prezidentom
Rumunský minister obrany Vasile Dincu odstúpil pre spory s prezidentom (Zdroj: TASR/AP)

BUKUREŠŤ - Rumunský minister obrany Vasile Dincu odstúpil v pondelok zo svojej funkcie, pričom uviedol, že nedokáže ďalej spolupracovať s tamojším prezidentom Klausom Iohannisom. Demisiu podal niekoľko týždňov po tom, čo Iohannis verejne odsúdil ministrove výroky o vojne na Ukrajine, informuje agentúra Reuters.

"Moje gesto (podanie demisie) súvisí s tým, že je (pre mňa) nemožné spolupracovať s rumunským prezidentom, vrchným veliteľom armády," uviedol Dincu vo vyhlásení. Podľa vlastných slov sa v tejto situácii rozhodol dobrovoľne odísť, aby nedošlo k narušeniu rozhodovacích procesov a rozpracovaných programov a projektov, nevyhnutných pre optimálne fungovanie rumunskej armády a ministerstva obrany.

Začiatkom októbra Dincu v televíznom interview vyhlásil, že jedinou šancou na mier na Ukrajine sú rokovania s Ruskom. Podľa jeho slov by mali mier a bezpečnostné záruky pre Ukrajinu vyrokovať USA a NATO, píše agentúra AFP. Toto vyjadrenie sa neskôr stalo terčom kritiky zo strany Iohannisa, ale aj predstaviteľov rumunskej vládnej koalície a opozície.

Rumunský prezident ministrove výroky verejne odsúdil

Rumunský prezident ministrove výroky verejne odsúdil s tým, že Ukrajina vo vojne s Ruskom platí najvyššiu cenu v podobe životov vlastného obyvateľstva, a teda len ona môže rozhodnúť o čom a kedy sa bude rokovať. Prezident zdôraznil, že takúto pozíciu zaujíma Rumunsko aj ostatné členské štáty NATO. Samotný Dincu sa neskôr bránil slovami, že jeho vyjadrenie bolo vytrhnuté z kontextu.

Rumunsko je členom Európskej únie i Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou má 650 kilometrov dlhú spoločnú hranicu. Od začiatku invázie utieklo cez Rumunsko do Európy už asi 2,65 milióna Ukrajincov. Na rumunskom území sa tiež nachádza americký raketový obranný systém a je tam nasadená bojová skupina NATO.

Viac o téme: SporMinister obranyPrezidentOdstúpenieRumunskoVasile Dincu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu