Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Oddelenie hadov v švédskej zoo museli zatvoriť: Ušla kobra prezývaná Houdini

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Oddelenie hadov v zoologickej záhrade v Štokholme zatvorili, keď z terária cez víkend utiekla jedovatá kobra kráľovská. Zamestnanci v pondelok ešte stále po hadovi pátrali. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Had menom Sir Vas (Pán Sss) unikol v sobotu cez svietidlo v teráriu len niekoľko dní po svojom príchode a stále sa nachádza niekde vo vnútornej časti stropu v oddelení plazov. Teraz dostal prezývku Houdini, po slávnom iluzionistovi a majstrovi útekov, uviedol riaditeľ zoologickej záhrady Skansen Aquarium, Jonas Wahlström. Personál rozsypal po zemi múku, aby mohol plaza vystopovať, a rozmiestnil aj lepkavé nástrahy. Takisto nainštaloval špeciálne kamery na prehliadanie kanalizačných rúr, aby kontroloval zákutia a štrbiny mimo dosahu.

V oddelení plazov vystavujú kobry kráľovské už približne 15 rokov, ale iba najnovší obyvateľ dokázal nájsť cestu von, povedal pre AFP Wahlström. "Ukázalo sa, že je múdrejší," zažartoval. Ako vysvetlil, had využil na útek novú lampu s nízkoenergetickým svetlom. "Stará lampa bola horúca a žiaden had sa k nej nechcel priblížiť. Ale nová kobra kráľovská odhalila zmenu a strčila hlavu medzi žiarovku a svietidlo a podarilo sa jej pretlačiť von."

Oddelenie plazov evakuovali

Útek sa podarilo zachytiť na videu, na ktorom počuť vystrašeného človeka: "Je to tu bezpečné?" Zamestnanec pokojne odpovedá: "Nie, ale pracujeme na tom." Oddelenie plazov následne evakuovali a kým hada nechytia, bude uzavreté. Podľa Wahlströma nehrozí, že kobra unikne. "Von sa nedostane, ale hypoteticky keby taká situácia nastala, okamžite stuhne, pretože vonku je chladno."

Viac o téme: KobraŠvédskoZOOŠtokholm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu