Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Konzervatívci v Británii sa rozhodli: Po Trussovej majú nového lídra, stane sa premiérom!

Bývalý šéf britského ministerstva financií Rishi Sunak je lídrom Konzervatívnej strany, ktorý má nahradiť Liz Trussovú na poste premiérky. Zobraziť galériu (2)
Bývalý šéf britského ministerstva financií Rishi Sunak je lídrom Konzervatívnej strany, ktorý má nahradiť Liz Trussovú na poste premiérky. (Zdroj: SITA/AP Photo/Aberto Pezzali)

LONDÝN - Britská Konzervatívna strana dnes potvrdila Rishiho Sunaka ako svojho nového lídra, zároveň sa stane novým premiérom Spojeného kráľovstva. Pred svojich spolustraníkov predstúpi okolo 15:30 SELČ, podľa denníka The Guardian bude ale jeho príhovor neverejný.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Sunak dnes v súboji o lídra konzervatívcov vyhral po tom, čo jeho protikandidátka Penny Mordauntová z boja odstúpila. Na čele krajiny Sunak nahradí doterajšiu premiérku Liz Trussovú, ktorá ho tento rok na začiatku septembra predstihla v obdobnej voľbe na čelo konzervatívcov.

MIMORIADNE Konzervatívci v Británii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/David Cliff)

O zostavenie vlády teraz Sunaka požiada kráľ Karol III., podľa britských médií by tak panovník mohol urobiť už v utorok.

"Vybrali sme si nového premiéra. Ide o historické rozhodnutie, ktoré znovu ukázalo, aká rozmanitá a talentovaná naša strana je. Rishi má moju plnú podporu," uviedla len niekoľko minút pred vyhlásením výsledkov nominácií Mordauntová.

Sunak je už tretím premiérom, ktorý tento rok stane na čele britskej vlády. Najprv v júli po viacerých škandáloch rezignoval Boris Johnson, ktorého po dlhej voľbe nahradila na čele vlády Trussová. Na premiérskom poste ale nezostala ani dva mesiace, jej mandát tak je najkratší v histórii. O lídrovi Konzervatívnej strany, a teda aj o ďalšom premiérovi v novej voľbe rozhodovalo 356 konzervatívnych poslancov.

Prisľúbil, že Británii prinesie stabilitu a jednotu v zložitých časoch

Nový líder britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak v pondelok prisľúbil, že v čase ekonomickej krízy prinesie Británii i konzervatívcom "stabilitu a jednotu". Informuje o tom agentúra AFP. "Spojené kráľovstvo je skvelá krajina, ale niet pochýb, že čelíme vážnej ekonomickej výzve," povedal Sunak v prvom verejnom vystúpení po pondelkovom úspechu vo voľbách lídra konzervatívcov. Ako líder konzervatívcov sa stane aj novým britským premiérom.

Na začiatku príhovoru ocenil dosluhujúcu premiérku Liz Trussovej za jej "oddanú verejnú službu" Británii počas "mimoriadne zložitých okolností", citovala Sunaka spravodajská stanica Sky News. "Sľubujem, že vám budem slúžiť s čestnosťou a pokorou," pokračoval. Skutočnosť, že sa stane britským premiérom bude podľa jeho slov "najväčším privilégiom jeho života".

Karol III. v utorok vymenuje Sunaka za nového premiéra

Britský kráľ Karol III. v utorok oficiálne vymenuje za britského premiéra novozvoleného lídra Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na úrad britského premiéra na Downing Street.

Odchádzajúca premiérka Liz Trussová bude ešte v utorok o 9.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) viesť zasadnutie vládneho kabinetu, píše Sky News. Neskôr ju v Buckinghamskom paláci ju prijme Karol III. Následne na stretnutie s kráľom príde i Sunak a o 11.35 h miestneho času má nový premiér vystúpiť s prejavom v sídle britského premiéra na Downing Street. Tento rozpis sa ešte môže meniť, píše Sky News.

Viac o téme: PremiérVeľká BritániaKonzervatívna stranaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu