Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dráma nad Čiernym morom: Ruská stíhačka vypálila raketu blízko britského lietadla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruská stíhačka vypustila 29. septembra raketu blízko neozbrojeného britského lietadla, ktoré hliadkoval v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. V parlamente to oznámil britský minister obrany Ben Wallace. Dodal, že podľa Ruska išlo o dôsledok technickej chyby, napísala agentúra Reuters.

Britská analýza podľa Wallace tvrdenia Moskvy o technickej chybe potvrdila a minister incident nepovažuje za eskaláciu z ruskej strany.

Minister ďalej povedal, že svoje obavy ohľadom potenciálne nebezpečného incidentu dal najavo svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Šojguovi a že Británia hliadky v oblasti obnovila so sprievodom bojových lietadiel.

Celý incident trval asi 90 minút. Britské prieskumné lietadlo Boeing RC-135 Rivet Joint vykonávalo rutinnú hliadku nad Čiernym morom, keď ho začali sledovať dve ruské bojové lietadlá SU-27. Wallace dodal, že vzájomné sledovanie nie je neobvyklé. Jedna z ruských stíhačiek ale mimo viditeľného dosahu britskej posádky vypustila strelu.

Britské lietadlo dokončilo hliadkový let a vrátilo sa späť na základňu, opísal minister.

Severoatlantická aliancia v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu posilnila svoju prítomnosť v krajinách susediacich s Ukrajinou. Britské kráľovské letectvo (RAF) v marci poslalo štyri stroje Eurofighter Typhoon na základňu do Rumunska.

"Aliančné lietadlá spoločne rutinne operujú v oblasti Čierneho mora, aby zdokonalili vzájomné komunikačné i operačné zručnosti pre budúce misie," uviedlo NATO v spoločnom vyhlásení na konci mája po rokovaní na základni Ramstein v Nemecku.

Minister obrany vystúpil s oznámením o incidente nad Čiernym morom pred parlamentom v čase, keď sa britské médiá sústredia predovšetkým na hroziaci pád premiérky Liz Trussovej, ktorá zápasí s nedôverou voličov aj vlastných poslancov, z ktorých veľa volá po jej odstúpení.

Viac o téme: RaketaRuskoSu-27Čierne moreBritské lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu