Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Berlusconi sa chválil vodkami od Putina: Dar porušuje sankcie EÚ

Silvio Berlusconi a Vladimir Putin majú k sebe blízko.
Silvio Berlusconi a Vladimir Putin majú k sebe blízko. (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Ako potvrdila hovorkyňa Európskej komisie, v apríli 2022 sa rozhodlo o rozšírení zákazu dovozu tovaru z Ruska do EÚ aj na liehoviny vrátane vodky.

Darček v podobe 20 fliaš vodky od ruského prezidenta Vladimira Putina pre talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho zrejme porušuje sankcie Európskej únie voči Rusku. Ako potvrdila hovorkyňa Európskej komisie na otázku nemeckej tlačovej agentúry, v apríli 2022 sa rozhodlo o rozšírení zákazu dovozu tovaru z Ruska do EÚ na liehoviny vrátane vodky. Zodpovedajúci právny základ nestanovuje výnimku pre dary. Za implementáciu sankcií EÚ sú zodpovedné členské štáty.

Úrady v Taliansku to musia vyšetriť

Úrady v Taliansku teraz musia určiť, kto je zodpovedný za údajné porušenie sankcií. Berlusconi povedal, že Putin mu na narodeniny poslal 20 fliaš vodky. Svojimi vyjadreniami o Putinovi zverejnenými v utorok večer opäť podnietil pochybnosti o odhodlaní budúcej vlády zakročiť proti Moskve. Berlusconi, ktorý 29. septembra dovŕšil 86 rokov, na zázname tajne nahraného rozprávania uviedol, že bol opäť v kontakte so šéfom Kremľa a ten ho označil za jedného zo svojich piatich najlepších priateľov.

Na zvukovom zázname bývalý šéf vlády, ktorého Forza Italia chce zostaviť budúcu vládu ako malý partner v pravicovej koalícii, povedal: „Trochu som obnovil vzťahy s prezidentom Putinom a ten mi poslal na narodeniny 20 fliaš vodky a veľmi sladký list."

Európska komisia neskúma jednotlivé prípady uplatňovania sankcií, uviedla hovorkyňa. Pokiaľ ide o porušenia sankcií, mohli by byť oznámené príslušným vnútroštátnym orgánom členských štátov alebo anonymne prostredníctvom nástroja EÚ na oznamovanie.

Viac o téme: PriateľstvoVodkaSilvio BerlusconiVladimir PutinSankcie EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu