Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty siedmy (19. október 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/LIBKOS)

KYJEV - Za "vojenský a politický bankrot" Kremľa označil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozsiahle využívanie bezpilotných lietadiel iránskej výroby zo strany Moskvy pri nedávnych útokoch na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

237. deň vojny na Ukrajine

237. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Moskvou dosadení predstavitelia juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré sa v máji po niekoľkotýždňovom ostreľovaní dostalo pod ruskú kontrolu, odstránili v stredu pamätník venovaný ukrajinským obetiam stalinského hladomoru. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

21:50 Popredný predstaviteľ ukrajinskej samosprávy Chersonskej oblasti označil v stredu ruskú evakuáciu civilistov z mesta Cherson za ekvivalent deportácie. "Evakuácia ohlásená v Chersone sa podľa nás rovná deportácii. Jej zámerom je vytvoriť v Chersone akúsi paniku a propagandistický obraz," povedal podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii Serhij Chlaň, zástupca ukrajinského gubernátora Chersonskej oblasti.

19:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na sociálnej sieti Twitter zdôraznil, že obyvatelia jeho krajiny bojujú za demokratické hodnoty a slobodu. Vyjadril sa tak po tom, čo Európsky parlament udelil "odvážnemu ľudu Ukrajiny" Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ukrajinci dokazujú každý deň oddanosť hodnotám slobody a demokracie v boji proti teroristickému štátu – Ruskej federácii," napísal Zelenskyj na Twitteri.

17:41 Do Ruska odišlo takmer päť miliónov ľudí z ukrajinských oblastí nezákonne anektovaných Moskvou. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaja Patruševa. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:13 Cena, ktorú Ukrajina vynaložila v súvislosti so zostreľovaním ruských dronov iránskej výroby, niekoľkonásobne prevyšuje čiastku, ktorú na tieto drony minulo Rusko. Vyplýva to z analýz, ktoré v stredu zverejnili mimovládne organizácie. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. Ukrajine sa za uplynulý mesiac podarilo zostreliť 161 dronov Šáhid-136, jeden dron Šáhid-129 a štyri väčšie bezpilotné lietadlá typu Mohádžir-6.

14:54 V centre Kyjeva sa v stredu popoludní ozvalo niekoľko hlasných výbuchov, informovali z ukrajinského hlavného mesta reportéri agentúry AFP. Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička išlo o zásahy protivzdušnej obrany, uvádza TASR. "Nad Kyjevom zostrelila protivzdušná obrana niekoľko ruských rakiet. Letecký poplach naďalej platí. Zostaňte v krytoch! Protivzdušná obrana pokračuje v práci," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

14:20 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v stredu obvinil Ruskom dosadených predstaviteľov, že evakuácia civilistov z okupovaného mesta Cherson je "propagandistické predstavenie", pričom Ukrajinu neprávom vykresľujú ako agresora. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

14:17 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v stredu stanné právo v ukrajinských oblastiach, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Moskve to umožní sprísniť kontrolu na týchto územiach. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

13:45 Kremľom dosadení predstavitelia opúšťajú juhoukrajinský Cherson, pretože ukrajinská armáda úspešne oslobodzuje okupované územie v jeho blízkosti. Proruské úrady predtým oznámili, že evakuujú z mesta aj civilistov. 

13:40 Žoldnieri z ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina pracujú na opevnení obrannej línie vo Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu zakladateľ tejto skupiny ruský oligarcha Jevgenij Prigožin.

"Na kontaktnej línii známej ako Vagnerova línia sa buduje komplex opevnení... Ide o niekoľkostupňovú a vrstvenú obranu," uviedol Prigožin na sociálnej sieti svojej spoločnosti Konkord. Ruský oligarcha sa v príspevku ďalej pýši, že línia ani nebola potrebná, pretože "samotná prítomnosť Vagnerovej jednotky na frontovej línii je nedobytnou stenou".

13:10 Parlamentné strany Fínska sa zhodli na výstavbe plota na častiach hraníc krajiny s Ruskom. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

"Ide o to, aby bola hranica dobre kontrolovaná a aby sme mohli preventívne ovplyvňovať situácie, ktoré by mohli na hraniciach nastať," uviedla pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Yle fínska premiérka Sanna Marinová po stretnutí straníckych lídrov, ktoré sa konalo v utorok večer.

13:00 Realita môže bolieť, adresoval Rusku poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Vyjadril sa tak v stredu po tom, čo Ruskom dosadená samospráva Chersonskej oblasti oznámila, že ukrajinská armáda sa chystá pokúsiť sa naspäť dobyť okupované mesto Cherson a vyzvala obyvateľov na evakuáciu. 

"Neuplynul ani mesiac od pompézneho oznámia anexie Chersonu a slávnostného koncertu na Červenom námestí a samozvaná samospráva mesta už... evakuuje v očakávaní ukrajinskej spravodlivosti. Realita môže bolieť, ak žijete vo fiktívnom svete fantázie," napísal Podoľak na Twitteri.

12:55 Ukrajinská armáda zostrelila od 13. septembra viac než 220 bezpilotných lietadiel iránskej výroby. V stredu to vo vyhlásení uviedli ukrajinské ozbrojené sily. "Od prvého zostrelenia kamikadze-dronu Šáhid-136 iránskej výroby na území Ukrajiny 13. septembra... zničili vzdušné sily a ďalšie zložky obranných síl Ukrajiny 223 bezpilotných lietadiel tohto typu," vyhlásila ukrajinská armáda.

12:40 Ruskí vojaci držia v zajatí približne 50 ukrajinských zamestnancov okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). V stredu to uviedol Petro Kotin, šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý ju prevádzkuje. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu "bolo zajatých viac ako 150 ľudí z personálu závodu", povedal Kotin. Dodal, že "niektorí z nich boli prepustení, ale sú aj takí, ktorých osud zatiaľ nie je známy".

11:30 Ukrajinský parlament v utorok odhlasoval vyhlásenie Čečenskej republiky Ičkéria za územie "dočasne okupované Ruskom". Toto uznesenie podľa tlačovej agentúry Reuters zrejme rozhnevá Moskvu, ktorá v rámci svojich hraníc zastáva nulovú toleranciu voči akýmkoľvek prejavom separatizmu.

Ičkéria je historickým názvom juhoruského regiónu Čečensko, ktorý bol po rozpade Sovietskeho zväzu z roku 1991 spustošený dvoma krvavými vojnami medzi ruskými silami a čečenskými separatistami.

11:00 Proruské úrady začali na juhu Ukrajiny obyvateľov okupovanej Chersonskej oblasti evakuovať na ľavý breh rieky Dneper. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na okupačnú správu mesta Olešky. Podľa Moskvou dosadeného šéfa oblasti Volodymyra (Vladimira) Salda chcú úrady počas týždňa presunúť 50.000 až 60.000 ľudí. Saldo už v utorok uviedol, že dôvodom je ukrajinská protiofenzíva.

"V Chersone začal organizovaný presun obyvateľov na druhý breh Dnepra," cituje TASS z vyhlásenia mestskej správy Olešek, teda mesta nachádzajúceho sa práve na ľavom brehu. Evakuácia sa podľa agentúry odohráva na lodiach, ktoré prevážajú ľudí do Olešiek a do obce Hola Prystaň. Podľa agentúry RIA Novosti na nich čakajú autobusy, ktoré ich majú odviezť na polostrov Krym, anektovaný Rusmi v roku 2014, alebo priamo do Ruska.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu