Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty (1. november 2022)

Na snímke je ukrajinská armáda Zobraziť galériu (4)
Na snímke je ukrajinská armáda (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začala na Ukrajine nezávislé overovanie ruských tvrdení o tom, že Kyjev pripravuje použitie tzv. "špinavej bomby". Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO 250. deň vojny na Ukrajine

250. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:38 Ruské jednotky inštalujú vojenské vybavenie na strechu elektrárne v Záporoží. Podľa Spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany Rusko umiestnilo vybavenie na strechu piatej energetickej jednotky na boj proti vzdušnej rozviedke.

20:55 Oddelenie strategickej komunikácie ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že ruské jednotky zaútočili na súkromný sektor v regióne Bahmut fosforovými nábojmi. Fosforové škrupiny sú zakázané Ženevskou konvenciou.

19:48 Stretnutie jedného z ukrajinských obrancov s jeho matkou a rodinou.

18:53 Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorkovom telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom povedal, že chce od Kyjeva "skutočné záruky" striktného dodržiavania dohody o vývoze obilia predtým, než by prípadne Moskva opäť pristúpila k jej plneniu. Podľa vyhlásenia Kremľa sa musí Ukrajina zaviazať, že tento koridor nebude využívať na vojenské účely. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:48 V Rusku sa v utorok začali pravidelné jesenné odvody, v rámci ktorých bude v priebehu dvoch mesiacov odvedených do armády 120.000 nových brancov. Ruskí predstavitelia ubezpečujú, že odvedení mladí muži nebudú vyslaní do bojov na Ukrajine. Pozorovatelia však spochybňujú, že Moskva tieto svoje sľuby myslí vážne, informuje agentúra AP.

18:18 Ruské útoky poškodili 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry a krajina potrebuje pomoc Európskej únie, apeloval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri stretnutí s eurokomisárkou pre energetiku Kadri Simsonovou. Terčom ruských rakiet, striel a dronov sa stali predovšetkým tepelné a vodné elektrárne a teplárne, a tak Ukrajina musela pozastaviť vývoz elektriny do EÚ.

17:22 Ruské okupačné úrady chcú v ukrajinskej Chersonskej oblasti evakuovať obyvateľov z 15 kilometrov širokých pásov územia pozdĺž oboch brehov rieky Dneper. Týkať sa to má 75-tisíc ľudí, uviedol dnes podľa agentúry RIA Novosti Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saldo.

17:12 Francúzsko pomôže zvládnuť Ukrajine zimu a poskytne jej pomoc pri oprave vodnej a energetickej infraštruktúry, poškodenej a zničenej v dôsledku ruských útokov. Uviedol to v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informujú agentúry Reuters a DPA.

16:50 V Rusku dnes začali plánované jesenné odvody do základnej vojenskej služby, uviedol spravodajský server Meduza. Trvať budú do konca decembra. Vojenskú službu má tento rok podľa nariadenia ruského prezidenta Vladimíra Putina nastúpiť 120-tisíc ľudí. Čiastočná mobilizácia vyhlásená v septembri už skončila a na potvrdenie tejto skutočnosti nie je potrebné prezidentské nariadenie, uisťoval podľa ruského servisu stanice BBC hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

16:05 Ruský súd udelil v utorok pokutu dva milióny rubľov (33.019 eur) organizácii Wikimedia Foundation, prevádzkujúcej internetovú encyklopédiu s otvoreným obsahom Wikipedia. Dôvodom sú heslá súvisiace s ofenzívou ruských síl na Ukrajine. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

15:39 Rusko čaká na dodávku ďalších zbraní z Iránu vrátane balistických rakiet, uviedla americká stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaných západných predstaviteľov. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat podľa serveru Ukrajinska pravda novinárom povedal, že jeden typ rakiet bude mať dolet 300 kilometrov a druhý 700 kilometrov a že Ukrajina nemá efektívne prostriedky, ako sa im brániť. Rusko začalo Iránu na základe výmeny dodávať ropné produkty, uviedol dnes podľa agentúry Interfax ruský vicepremiér Alexander Novak, neupresnil ale, o akú výmenu ide.

15:38 Kremeľ v utorok obvinil Spojené kráľovstvo z "riadenia a koordinácie" výbuchov na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:43 Japonský premiér Fumio Kišida vystríhal v utorok Rusko pred použitím jadrových zbraní počas vojenskej invázie na Ukrajine. Ako povedal po rokovaní s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, náznaky Moskvy čo sa týka prípadného nasadenia atómovej zbrane, sú "veľmi znepokojivé". TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

14:38 Ukrajinská armáda zostrelila viac ako 300 bezpilotných lietadiel Shahed-136 vyrobených v Iráne, odkedy ich Rusko začalo používať vo vojne na Ukrajine, uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

13:45 Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny rozšírili evakuačnú zónu v okolí rieky Dneper. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. Šéf Rusmi dosadenej samosprávy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo v utorok uviedol, že bude evakuovaných približne 70.000 ľudí, ktorí obývajú asi 15 kilometrov dlhý úsek ľavého brehu rieky Dneper. Tí budú presunutých hlbšie do oblasti alebo do Ruska.

13:35 Kremeľ v utorok vyhlásil, že Rusko nepotrebuje prezidentský dekrét, ktorý by oficiálne ukončil čiastočnú mobilizáciu záložníkov do vojenskej ofenzívy na Ukrajine a žiaden dekrét preto vydaný nebude. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Dekrét nie je potrebný," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok novinárom. "Právne oddelenie administratívy prezidenta (Vladimira Putina) dospelo k záveru... čiastočná mobilizácia bola ukončená. Ministerstvo obrany zaslalo vojenským odvodovým úradom telegramy o tom, aby ukončili odosielanie povolávacích rozkazov," uviedol Peskov.

13:28 Britskí špecialisti majú kľúčovú úlohu pri obrane Ukrajiny proti rozsiahlym ruským kybernetickým útokom. TASR o tom informuje podľa webových stránok staníc Sky News a BBC. Podrobnosti o balíku pomoci v hodnote 6,4 milióna libier (7,43 milióna eur) doteraz neboli zverejnené, aby bola chránená prevádzková bezpečnosť, tvrdia britské úrady. „Poskytli sme naše odborné znalostí, aby sme im pomohli brániť sa voči každodenným náporom kybernetických útokov z Ruska od začiatku invázie,“ povedal Leo Docherty z ministerstva zahraničných vecí.

13:09 Irán sa pripravuje poslať do Ruska ďalšie zbrane vrátane balistických rakiet, uvádza v správach CNN.

12:22 Ukrajina dostane 2 systémy protivzdušnej obrany NASAMS vo „veľmi blízkej budúcnosti“. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že krajina poskytne Ukrajine osem NASAMS a pridruženú muníciu.

12:02 Bakhmut, Donecká oblasť.

11:40 Český premiér Petr Fiala po návrate z návštevy Ukrajiny uviedol, že je potrebné zvážiť ďalšie sankcie nielen voči Rusku, ale aj voči Bielorusku. Minsk totiž Moskve podľa jeho slov pomáha čo sa týka vojenskej ofenzívy voči Kyjevu a uľahčuje mu tak situáciu. TASR informuje na základe utorkovej správy servera Novinky.cz.

"Rusko je potrebné dostávať do stále väčšej izolácie," zdôraznil Fiala s tým, že Moskva svoju politiku nezmierňuje, ale, naopak, pritvrdzuje. V tejto súvislosti poznamenal, že napriek tomu, že isté sankcie voči Minsku sú už v platnosti, "nie je možné, aby Rusko utekalo zo sankcií prostredníctvom Bieloruska".

11:33 Tri nákladné lode naložené obilninami opustili v utorok ukrajinské prístavy. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Presun týchto plavidiel odsúhlasila ukrajinská, turecká a OSN delegácia... Ruská delegácia bola informovaná," ​​uviedlo pre agentúru AFP Medzinárodné koordinačné centrum (ICC) so sídlom v Istanbule.

11:08 V Kyjeve boli obnovené dodávky vody a elektrickej energie po tom, čo ruské raketové útoky spôsobili v pondelok ich výpadok. Oznámil to v utorok kyjevský starosta Vitalij Kličko, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Dodávky vody do domácností obyvateľov Kyjeva boli plne obnovené... Obnovené boli i dodávky elektrickej energie," uviedol Kličko na sociálnej sieti Telegram.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu