Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty prvý (23. október 2022)

Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že ukrajinským silám sa v súčasnosti darí zneškodňovať väčšinu ruských dronov. Prisľúbil, že vďaka podporovateľom Kyjeva dôjde ešte k ďalšiemu zlepšeniu situácie na bojisku. Informujeme na základe správy prevzatej z agentúry Reuters.

NAŽIVO z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 241

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 241 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:45 Vojna v Rusku od 24. februára zabila 430 detí a viac ako 820 bolo zranených. Najvyšší počet obetí bol zdokumentovaný v Doneckej oblasti, kde bolo zabitých alebo zranených 419 detí. Informuje o tom ukrajinská Generálna prokuratúra.

20:27 Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné uzavrieť mier s Ruskom, vyhlásil v nedeľu francúzsky prezident Emmanuel Macron na úvod mierovej konferencie v Ríme. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

18:51 Britský minister obrany Ben Wallace v nedeľu v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom odmietol tvrdenia Moskvy, že západné krajiny napomáhajú plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:46 Generálny štáb informoval, že Rusko podniklo 25 náletov proti Ukrajine a 30 útokov viacerými raketovými systémami.

17:28 "Ruské lži o tom, že Ukrajina údajne plánuje použiť „špinavú bombu“, sú rovnako absurdné ako nebezpečné. Po prvé, Ukrajina je odhodlaným členom NPT: nemáme žiadne „špinavé bomby“, ani ich neplánujeme získať. Po druhé, Rusi často obviňujú ostatných z toho, čo sami plánujú," píše na Twitteri Dmytro Kuleba.

16:06 Ruská armáda zničila v ukrajinskej Čerkaskej oblasti sklad, v ktorom sa nachádzalo viac ako 100.000 ton leteckého paliva. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

15:59 Ukrajinský generálny štáb informoval, že ruské sily podnikli 40 raketových útokov počas 24 hodín a zaútočili na Ukrajinu 16 bezpilotnými lietadlami Shahed-136 vyrobenými v Iráne. Ruské sily zasiahli infraštruktúru v deviatich ukrajinských regiónoch.

13:52 Ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v nedeľu so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom, s ktorým hovorili aj o Ukrajine. Oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii," uviedol rezort obrany vo vyhlásení. Zároveň dodáva, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

13:47 Ruská stíhačka sa v nedeľu zrútila na obytnú budovu v meste Irkutsk, ktoré sa nachádza na Sibíri. Pri nehode zahynuli dvaja piloti. Uviedol to gubernátor Irkutskej oblasti Igor Kobzev, informuje TASR podľa správ agentúr AP, AFP a Reuters.

Stíhačka sa zrútila na dvojposchodovú drevenú budovu v meste, napísal Kobzev v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že pri nehode zahynuli dvaja piloti. Podľa jeho slov nikto z miestnych obyvateľov neutrpel zranenia.

13:40 Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, na východný breh rieky Dneper, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Uviedol to v nedeľu Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informujeme podľa správy agentúry AP.

13:17 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo zaviedla v ukrajinskej metropole Kyjev plánované "stabilizačné" výpadky elektriny. V nedeľu to uviedla ukrajinská spoločnosť DTEK. Deje sa tak po viacerých ruských útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:57 Rusko uvažuje o predĺžení spolupráce na prevádzkovaní Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do roku 2028, a to aj napriek napätiu medzi Moskvou a Západom spojenému s inváziou Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe nedeľňajšej správy agentúry DPA.

"Považujeme za možné, že budeme pokračovať v používaní ISS pri minimálnej konfigurácii, kým nebude vybudovaná ruská vesmírna stanica, to znamená do roku 2028," cituje agentúra Interfax ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova.

12:40 Rogozin prišiel na Donbas, aby sa povýšil s dávkou humanitárnej pomoci pre ruskú armádu. Ako sa ukázalo, ruskí vojaci potrebujú teplé oblečenie. Priniesol si gumáky na zimu?

11:50 V dôsledku ranného ostreľovania Nikopolu utrpelo zranenia päť ľudí, uviedol šéf regionálnej vojenskej správy Dnepropetrovsk Valentin Rezničenko.

11:44 Ruské médiá zverejnili nové zábery z havárie ruského vojenského lietadla v Jeysku.

11:00 Na Ukrajine zomrel branec z Voronežskej oblasti, ktorého po troch dňoch výcviku poslali do prvej línie. Televíznemu kanálu Dozhd to povedala jeho rodina, ktorá dostala list z pohrebu.

10:43 V Chersone nie je takmer žiadny prístup k internetu.

9:52 Ráno sa v Enerhodare dostal pod paľbu hotel „Alice“, často navštevovaný ruskými okupantmi a kolaborantmi. Informoval o tom primátor mesta Dmytro Orlov.

9:13 Ruské straty podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:52 Požiar, po ktorom nasledovala detonácia, vypukol v továrni na výrobu prášku v Perme, ktorá vyrába náboje pre MLRS. Najmenej dvaja zamestnanci boli zabití a niektorí boli zranení, informujú miestne médiá. Závod pracoval na tri zmeny, aby vyhovoval potrebám ruskej armády.

7:36 Ruské sily zabili 2 civilistov, 9 zranili v Doneckej oblasti. Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka bola jedna osoba zabitá v Kliščiivke a jedna v Torske.

6:43 G7 odsudzuje ruský únos vedenia a zamestnancov jadrovej elektrárne Záporoží. Vo vyhlásení Skupina siedmich (G7) vyzvala na okamžité vrátenie plnej kontroly nad jadrovou elektrárňou Záporoží Ukrajine a prepustenie unesených.

6:08 Raketová paľba a útoky dronov zasiahli takmer 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. To však neznamená, že dotknuté energetické bloky pozastavili prevádzku, informuje RBC Ukraine.

6:00 83-ročný Vjačeslav Boguslajev, čestný prezident Motor Sich PJSC a jeden z najbohatších mužov Ukrajiny, bol zadržaný v Záporoží a poslaný do Kyjeva v sprievode. Obviňujú ho zo spolupráce s Ruskom.

Ukrajinským silám sa darí zostreľovať väčšinu ruských dronov, tvrdí Zelenskyj

"Samozrejme, že nemáme technické možnosti na to, aby sme zostrelili 100 percent ruských rakiet a zasiahli (všetky) drony. Som si (však) istý, že postupne, s pomocou našich partnerov, to dosiahneme," zdôraznil Zelenskyj. Dodal, že "už teraz zostreľujeme väčšinu riadených striel, väčšinu dronov".

Ukrajinskí vojaci v Donetskej oblasti
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci v Donetskej oblasti  (Zdroj: SITA/AP Photo/LIBKOS)

Zelenskyj zároveň priznal, že ruské sily v aktuálnej vlne útokov zasahujú rozsiahle územia Ukrajiny - na západe, v strednej časti krajiny a tiež na juhu. Ruské sily počas útokov z posledného týždňa vyradili z prevádzky viac ako tretinu elektrární na Ukrajine a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. V dôsledku útokov zostalo bez dodávok elektrickej energie vyše milión ukrajinských domácností, uviedol v sobotu námestník šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu