Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri výbuchu v bani v Turecku zahynulo najmenej 22 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Záchranári v sobotu zúfalo hľadali známky života po tom, ako vytiahli 22 tiel spod stoviek metrov tvrdej skaly po výbuchu v bani v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora. Informuje na základe správy agentúry AFP.

 Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že osem ďalších osôb bolo hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, ako ich vytiahli živých po jednej z najtragickejších priemyselných nehôd v Turecku za posledné roky, ku ktorej došlo v piatok. "Čelíme skutočne poľutovaniahodnej situácii," povedal novinárom minister vnútra Süleyman Soylu, ktorý okamžite odletel do malého baníckeho mesta Amasra. "Celkovo 110 baníkov pracovalo (v podzemí). Niektorí z nich sa dostali von sami a niektorí z nich boli zachránení," dodal.

Takmer 50 zostalo uväznených

Minister tiež potvrdil predošlé správy, že takmer 50 baníkov zostalo uväznených v dvoch oddelených oblastiach medzi 300 a 350 metrami pod zemou. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že ruší všetko svoj plánovaný program a odletí v sobotu na miesto nešťastia. "Dúfame, že straty na životoch už nebudú narastať, že našich baníkov nájdu živých," Erdogan napísal na sociálnej sieti. Väčšina prvotných informácií o baníkoch uviaznutých vo vnútri pochádzala od ich kolegov, ktorým sa podarilo vyliezť relatívne bez zranení. Starosta Amasry Recai Cakir však uviedol, že mnohí z tých, ktorí prežili, utrpeli "vážne zranenia".

Uviaznutých je ešte stále 15 baníkov

Pätnásť baníkov zostalo uväznených v uhoľnej bani v severnom Turecku ešte aj 16 hodín po výbuchu metánu, ktorý usmrtil najmenej 28 ľudí. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné oznámenie tureckého ministra vnútra Süleaymana Soyla. "Odhadujeme, že dole je uviaznutých 15 našich baníkov, a snažíme sa ich vyslobodiť," povedal minister na scéne nešťastia v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora.

Piatková banská havária patrí medzi najtragickejšie priemyselné nehody v Turecku za posledných niekoľko rokov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že ruší všetko svoj plánovaný program a odletí v priebehu soboty na miesto nešťastia.Väčšina prvotných informácií o baníkoch uviaznutých vo vnútri pochádzala od ich kolegov, ktorým sa podarilo vyliezť relatívne bez zranení. Starosta Amasry Recai Çakir však uviedol, že mnohí z tých, ktorí prežili, utrpeli "vážne zranenia".

Počet obetí banského nešťastia sa zvýšil na najmenej 40

Na najmenej 40 sa zvýšil počet obetí piatkového výbuchu metánu v bani na severe Turecka. Tamojší záchranári stále pátrajú po poslednom nezvestnom baníkovi. V sobotu o tom informoval turecký minister pre energetiku Fatih Dönmez. Informovala agentúra AFP. Nešťastie sa odohralo v meste v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora.

"Záchranári pátrajú po poslednej nezvestnej osobe, ktorej osud je nejasný," uviedol Dönmez. Dodal, že požiar, ktorý po výbuchu vypukol v štôlňach bane, je už z väčšej časti pod kontrolou. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu vyhlásil, že výbuch si vyžiadal najmenej 40 obetí a ďalších 28 osôb utrpelo zranenia. V bani sa v čase výbuchu nachádzalo asi 110 ľudí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že ruší všetko svoj plánovaný program a odletí v priebehu soboty na miesto nešťastia. Prisľúbil tiež, že príčina nešťastia bude predmetom vyšetrovania.

K výbuchu došlo chvíľu pred západom slnka a záchranné práce komplikovala tma. Turecký odborový zväz baníkov pripísal výbuch nahromadeniu metánu, zatiaľ je však predčasné špekulovať o príčine výbuchu. Turecko zažilo najsmrteľnejšie banské nešťastie v roku 2014, keď pri výbuchu v bani v meste Soma na západe krajiny zahynulo 301 baníkov.

Viac o téme: ObeteTureckoVýbuch v bani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu