Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výbuch na pešej zóne v Istanbule: Erdogan hovorí o možnom teroristickom čine, bombu aktivovala zrejme žena

Výbuch na pešej zóne v Istanbule
Výbuch na pešej zóne v Istanbule (Zdroj: Twitter/@Resonant_News)

ISTANBUL - Najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu na pešej zóne na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi) v tureckom meste Istanbul. Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya v nedeľu na Twitteri informoval, že incident si vyžiadal aj obete na životoch, počet však nespresnil. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Explózia sa odohrala v nedeľu o 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ). Video z incidentu zverejnené na sociálnych sieťach zobrazuje výbuch, plamene a ľudí, ktorí sa z pešej zóny snažia utiecť. Na ďalších záberoch z miesta explózie sú sanitky, hasičské autá a polícia. Nateraz nie je jasné, čo výbuch spôsobilo, pripomína AP.

Istanbulská Trieda nezávislosti je medzi návštevníkmi i miestnymi obyvateľmi veľmi obľúbená; nachádzajú sa na nej viaceré obchody a reštaurácie, ktoré boli bezprostredne po výbuchu uzavreté.

Náznaky hovoria o možnom terorizme

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil nedeľňajší výbuch na istanbulskej Triede nezávislosti a naznačil, že by mohlo ísť o teroristický čin. Dodal, že počet obetí explózie stúpol na najmenej šesť. "Príslušné zložky pátrajú po páchateľoch, ktorí stoja za týmto podlým útokom," vyhlásil Erdogan na tlačovej konferencii. Podľa tureckého prezidenta by bolo nesprávne s určitosťou označiť explóziu za teroristický čin, aj keď "prvotné náznaky svedčia o terorizme".

Výbušninu mohla aktivovať žena

Výbuch, pri ktorom v nedeľu v tureckom meste Istanbul zahynulo najmenej šesť ľudí, je kvalifikovaný ako teroristický útok, uviedol turecký viceprezident Fuat Oktay. Pripustil, že osobou, ktorá aktivovala výbušninu, mohla byť žena. K  explózii došlo okolo 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ) na rušnej obchodnej ulici Istiklal v blízkosti námestia Taksim. Okrem obetí na životoch si vyžiadala aj 81 zranených.

Zakázali publikáciu vizuálnych správ z miesta činu

Ako informovala televízia CNN, verziu, že ide o teroristický útok, označil za veľmi pravdepodobnú aj prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý avizoval prísne tresty pre všetkých páchateľov či ich komplicov. K zodpovednosti za čin sa zatiaľ nikto neprihlásil, uviedli viaceré turecké médiá. V prípade sa už začalo vyšetrovanie. Vedie ho istanbulská prokuratúra. Medzičasom mestský trestný súd vydal zákaz vysielania všetkých vizuálnych a zvukových správ z miesta činu a okolia. Zakázaná je aj ich publikácia na sociálnych sieťach.

Oblasť, kde sa nachádza ulica Istiklal, bola terčom bombových útokov aj v rokoch 2015-2016, keď došlo k útokom nielen v Istanbule, ale aj v Ankare a ďalších tureckých mestách. Tieto bombové útoky boli väčšinou pripisované džihádistickej organizácii Islamský štát a kurdským militantom postaveným v Turecku mimo zákona. O život vtedy prišlo takmer 500 ľudí a viac ako 2000 ich utrpelo zranenia.

Viac o téme: VýbuchObetePešia zónaZraneniaIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu