Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruské rakety dopadali aj v blízkosti slovenských hraníc, západná Ukrajina je bez elektriny a teplej vody

Zasiahnuté časti mesta a výbuchy v Ľvove na západnej Ukrajine.
Zasiahnuté časti mesta a výbuchy v Ľvove na západnej Ukrajine. (Zdroj: Twitter/Luis/Intermarium 24/Giorgi Revishvili/Jigme)

ĽVOV – Terčom ruského bombardovania Ukrajiny sa stalo aj najzápadnejšie väčšie mesto Ľvov. Celý západný región sa ocitol bez elektriny a teplej vody. Toto mesto sa nachádza len zhruba sto kilometrov od hraníc Slovenskej republiky. Situácia je tu kritická, ako na celom území Ukrajiny.

Rakety KH-101 zasiahli aj zariadenie kritickej infraštruktúry v meste Ľvov. Dodávky teplej vody boli prerušené a mesto zostalo čiastočne bez elektriny. Informoval o tom starosta mesta Andrii Sadovyi "V zariadení kritickej infraštruktúry v Ľvove bol zaznamenaný výbuch," napísal Sadovyi s tým, že na mieste sa už nachádzajú záchranné a bezpečnostné zložky. 

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj na platforme Telegram spresnil, že "v tejto chvíli sa vie o troch explóziách v dvoch energetických zariadeniach". Informácie o obetiach podľa neho neboli bezprostredne známe a nebezpečenstvo útokov trvá, informuje TASR.  

Ruská raketa zasiahla elektráreň v Ľvove. (Zdroj: Facebook/Haile Etefa)

Ako ďalej uviedol, keďže vo viacerých častiach západného regiónu sú hlásené výpadky elektriny, teplárne boli nútené pozastaviť svoju prevádzku. Ako však informuje portál Ukrinform, na niekoľkých čerpacích staniciach boli spustené núdzové generátory elektriny s cieľom obnoviť zásobovanie mesta teplou vodou.

"Výsledok útoku ruských síl. V meste (Ľvov) nie je žiadna elektrina, internet a nejde ani teplá voda. Ľudia sa zhromažďujú pred budovou poľského konzulátu, kde je stále ešte dostupné pripojenie an internet."

Stretnutie s ministrom vnútra

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj absolvoval po ničivom ruskom útoku stretnutie s ministrom vnútra Denisom Monastirskym. "Diskutovali sme o ďalšom oslobodzovaní územia Ukrajiny. Minister mi oznámil, ako sa zasiahnuté územia spamätávajú po ostreľovaní agresora a ako vyzerajú objekty kritickej infraštruktúry...Nezložíme sa, vyhráme!," vyjadril sa Zelenskyj. 

 

Відбулося чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Розглянули низку важливих питань. Передусім обговорили...

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, October 11, 2022

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová označila najnovšie útoky Ruska na Ukrajinu za "ohavné". Vyjadrila sa tak na tlačovej konferencii v Tokiu po stretnutí s japonským kolegom Yoshimasom Hayashiom. Informáciu poskytol spravodajský portál Al Jazeera.

Kremeľ rokovania nevylučuje 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Rusko neodmietne stretnutie medzi prezidentmi Putinom a Bidenom na nadchádzajúcom summite G20. "Stále opakujeme, že sme ochotní diskutovať za jedným stolom a vypočuť si akékoľvek návrhy týkajúce sa mierových rokovaní. Pokiaľ takýto návrh dostaneme, zvážime ho," vyjadril sa s tým, že nemôže dopredu povedať, kam tieto rozhovory povedú. Ľvovská oblasť hraničí s Poľskom a je jednou z najvzdialenejších od Ruska aj od štyroch oblastí Ukrajiny, ktoré Moskva čiastočne okupuje a nedávno vyhlásila ich anexiu.
 

Viac o téme: BombardovanieRuskoĽvovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu