Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragédia na novorodeneckom oddelení: Zdravotná sestra mala zabiť sedem detí krátko po narodení

Lucy Letbyová mala zabíjať novorodencov. Zobraziť galériu (3)
Lucy Letbyová mala zabíjať novorodencov. (Zdroj: profimedia.sk, Getty Images)

LONDÝN - V Británii začal súdny proces so zdravotnou sestrou, ktorá čelí obvineniu, že v jednej z nemocníc medzi rokmi 2015 a 2016 usmrtila sedem novorodencov a usilovala sa o život 10 ďalších. Obžaloba v pondelok podľa agentúry AFP uviedla, že prítomnosť teraz tridsaťdvaročnej Lucy Letbyovej bola spoločným menovateľom pri úmrtí dojčiat na neonatologickom oddelení nemocnice v Chesteri v severozápadnom Anglicku.

"Je to nemocnica ako každá iná v Spojenom kráľovstve, lenže na rozdiel od iných nemocníc a iných neonatologických oddeleniach v krajine bola na oddelení v chesterskej nemocnici travička," povedal porote na súde v Manchestri prokurátor Nick Johnson.

Nemocnica v Chesteri pozorovala od januára 2015 po 18 mesiacov výrazný nárast úmrtí dojčiat a tiež prípadov, keď novorodenci upadali do bezvedomia. Išlo pritom o deti, ktoré boli v stabilizovanom stave, ale potom sa ich zdravie nečakane zhoršilo.

Ľudia prešetrujúci tieto prípady si všimli, že úmrtie i straty vedomia mali jeden spoločný menovateľ. "Prítomnosť zdravotnej sestry a tou sestrou bola Lucy Letbyová," uviedol Johnson.

Tragédia na novorodeneckom oddelení:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lucy Letbyová na súde v Manchestri v pondelok 10. októbra 2022.
Zobraziť galériu (3)
Lucy Letbyová na súde v Manchestri v pondelok 10. októbra 2022.  (Zdroj: SITA/Elizabeth Cook/PA via AP)

Dve z detí boli v tejto dobe otrávené inzulínom, ukázalo vyšetrovanie týchto prípadov. "Nejde o nehodu," zdôraznil Johnson. Obžaloba tiež podľa stanice BBC uviedla, že ďalšie z detí zomrelo, keď mu bol do krvného obehu vpichnutý vzduch.

Letbyová bola zatknutá a obvinená už v novembri 2020. Žena všetky obvinenia odmieta. Proces podľa očakávania potrvá týždne alebo aj mesiace.

Viac o téme: NovorodenecOtravaDojčaLucy Letbyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu