Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SBU pátra po ruskom exprezidentovi Medvedevovi: Je obvinený z útoku na ukrajinské hranice

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Aly Song/Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinská tajná služba SBU zaradila bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva na zoznam hľadaných osôb. Podľa výnosu zverejneného v pondelok je ruský exprezident obvinený z útoku na ukrajinské hranice a suverenitu. Informuje o tom agentúra DPA.

Na základe ukrajinského trestného zákonníka hrozí Medvedevovi ako verejnému činiteľovi trest odňatia slobody na päť až desať rokov. Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady, v nedeľu prakticky oznámil odvetné útoky Ruska za sobotnú explóziu na Kerčskom moste spájajúcom ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. Výbuch bol podľa neho teroristickým útokom, na ktorý Rusko odpovie "zničením teroristov".

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruské sily vypálili na Kyjev a ďalšie mestá najmenej 83 rakiet, z nich 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Podľa ukrajinskej polície si masívne raketové údery ruskej armády vyžiadali najmenej desať obetí na životoch a asi 60 zranených.

"Prvá epizóda je za nami. Budú ďalšie," napísal po útokoch Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať "trvalú, priamu a jasnú hrozbu". Vyslovil aj názor, že Rusko by si preto – okrem ochrany svojich občanov a hraníc – malo stanoviť ako svoj budúci cieľ "úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny". 

Viac o téme: ExprezidentPátranieRuskoDmitrij MedvedevSBU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu