Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty ôsmy (10. október 2022)

Na snímke sú ukrajinskí vojaci
Na snímke sú ukrajinskí vojaci (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že ruský sobotný nočný raketový útok na obytné budovy v juhoukrajinskom meste Záporožie si vyžiadal 12 mŕtvych a 49 ranených. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

228. deň vojny na Ukrajine

228. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Ukrajina sa nenechá "zastrašiť" ruskými raketovými útokmi na ukrajinské mestá. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Ukrajina sa nedá zastrašiť. Môže byť len jednotnejšia. Ukrajina sa nedá zastaviť," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Zároveň prisľúbil, že zariadi, aby bolo bojisko pre ruských vojakov "ešte bolestivejšie".

21:46 Protivzdušná obrana je prioritou číslo jeden v obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a USA. Uviedol to v pondelok na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rozhovore so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. "Takisto potrebujeme, aby USA mali vedúcu úlohu pri zaujatí tvrdého postoja skupiny G7 a pri podpore rezolúcie Valného zhromaždenia OSN," dodal Zelenskyj.

21:40 Rusko je otvorené diplomacii, podpora "bojovej nálady" na Ukrajine zo strany Spojených štátov však komplikuje snahy o diplomatické vyriešenie konfliktu, vyhlásila v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:53 Americký prezident Joe Biden v pondelok ostro odsúdil ruské raketové útoky na ukrajinské mestá, ktoré podľa neho "opäť ukazujú brutalitu vojny", ktorú vedie ruský prezident Vladimir Putin proti ukrajinskému ľudu. TASR o tom informuje podľa Bidenovho vyhlásenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke Bieleho domu.

"Pri týchto útokoch boli zabití a zranení civilisti bez akéhokoľvek vojenského účelu," uviedol Biden vo vyhlásení. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po "nezmyselne zabitých" a zaželal skoré uzdravenie raneným.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok dôrazne požiadal o odstránenie problémov s čiastočnou mobilizáciou ruských záložníkov. Šéf Kremľa to uviedol v Petrohrade počas videokonferencie s gubernátormi viacerých ruských regiónov. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

18:46 Ruský prezident Vladimir Putin sa má v utorok v Petrohrade stretnúť so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AFP a Reuters.

18:23 Ukrajinská vojenská spravodajská služba uviedla, že Rusko už od začiatku októbra plánovalo rozsiahle raketové útoky, ktoré v pondelok podniklo na viaceré ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian. Ruskí vojaci dostali podľa ukrajinskej tajnej služby "od Kremľa pokyny na prípravu rozsiahlych raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine už 2. a 3. októbra".

17:59 Pondelkové ruské útoky na území Ukrajiny znamenajú "zásadnú zmenu" v charaktere vojny na Ukrajine. Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Najvyšší predstaviteľ Francúzska – ktorý je na návšteve v departemente Mayenne na severozápade Francúzska – dodal, že po návrate do Paríža zvolá svojich diplomatických a vojenských poradcov.

17:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok dohodol so svojim poľským náprotivkom  Andrzejom Dudom na tom, že budú spoločne koordinovať medzinárodné úsilie o ešte väčšiu izoláciu Ruska. Informuje o tom agentúra PAP s tým, že k takejto dohode došlo po sérii ruských raketových útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a viaceré ďalšie ukrajinské mestá.

17:11 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) z bezpečnostných dôvodov pozastavil svoju činnosť na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, pre ktorú to v pondelok po ruských útokoch na ukrajinské mestá potvrdil hovorca tejto organizácie. "Z bezpečnostných dôvodov dnes naše tímy prerušili operácie," uviedol hovorca.

15:29 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v pondelok odsúdil ruské útoky na ukrajinské mestá. Šéf NATO to uviedol po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

14:36 Kremeľ v pondelok pripustil, že prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recept Tayyip Erdogan by tento týždeň mohli prediskutovať návrh Turecka, ktoré je údajne pripravené byť hostiteľom rozhovorov Ruska a Západu venovaných Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na brífingu v Moskve uviedol, že Moskva zatiaľ nedostala signály o možnosti rokovaní medzi Ruskom a USA, Francúzskom, Nemeckom a Britániou na území Turecka.

14:20 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a minister zahraničných vecí Rastislav Káčer  odsúdili sériu ruských útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. TASR o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Káčer sa stretol s Borrellom v pondelok v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy Bruselu v pozícii šéfa diplomacie SR, informuje spravodajca TASR.

14:00 Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev avizuje ďalšie reakcie Ruska na vojenské operácie ukrajinskej armády. Podľa agentúry AFP to bývalý ruský prezident uviedol v pondelok vo svojom statuse na platforme Telegram.

"Prvá epizóda odohraná. Budú ďalšie," napísal Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu. Vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať "trvalú, priamu a jasnú hrozbu". Vyslovil aj názor, že Rusko by si preto – okrem ochrany svojich občanov a hraníc – malo staviť ako svoj budúci cieľ "úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny".

13:50 Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že ranné raketové útoky namierené na mnohé ukrajinské mestá splnili všetky stanovené ciele. Informuje o tom agentúra AFP.  "Útoky dosiahli svoje zámery. Všetky ciele boli zasiahnuté," uviedol rezort obrany v Moskve.

Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 83 rakiet, z ktorých 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že ruská armáda spustila "masívne útoky na vojenské velenie a komunikačné zariadenia a energetickú infraštruktúru Ukrajiny", píše agentúra AP.

13:36 Lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš vyzval lídrov členských krajín EÚ, aby prestali Rusom vydávať turistické víza. Vyjadril sa tak v pondelňajšom rozhovore pre britský denník The Guardian, čím opätovne rozprúdil debatu o ďalšom sprísnení sankcií voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Kariňš v zmienenom rozhovore odmietol myšlienku, že umožniť vstup do Európskej únie Rusom, ktorí sa tak vo svojej vlasti snažia vyhnúť odvodu do armády, by mohlo byť spôsobom, ako oslabiť ozbrojené sily Kremľa.

13:31 Ruský raketový útok na Kyjev a ďalšie mestá a regióny Ukrajiny, ktorý sa odohral v pondelok ráno, odsúdili viacerí predstavitelia Európskej únie a jej členských štátov. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell zároveň uviedol, že "ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu je na ceste". TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. "Takéto činy nemajú v 21. storočí čo robiť a čo najostrejšie ich odsudzujem," napísal Borrell na Twitteri. Vyjadril tiež podporu Ukrajine a prisľúbil ďalšiu dodávku vojenskej pomoci.

13:28 Ukrajinské ministerstvo školstva v pondelok odporučilo, aby všetky vzdelávacie inštitúcie v krajine prešli do 14. októbra na dištančné vyučovanie. Ako informovala britská stanica BBC, toto rozhodnutie bolo prijaté po masívnych ruských raketových útokoch, ktorým bolo v pondelok vystavené ukrajinské územie.

13:15 Ruské raketové útoky zasiahli v pondelok aj budovu nemeckého konzulátu v Kyjeve. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, informuje agentúra DPA. Podľa ukrajinskej polície si pondelkové útoky na mestá po celej Ukrajine vyžiadali najmenej 10 mŕtvych a 60 zranených.   Hovorca nemeckého rezortu diplomacie priblížil, že v budove, kde donedávna sídlilo oddelenie vydávania víz, sa v tom čase nenachádzali nijakí zamestnanci, nakoľko všetky činnosti v tejto budove boli už pred niekoľkými mesiacmi pozastavené.

13:05 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ informoval, že pri pondelkových ruských úderoch na ciele na Ukrajine bolo v ôsmich oblastiach a v hlavnom meste Kyjev poškodených najmenej 11 dôležitých zariadení infraštruktúry. Vo svojom statuse na platforme Telegram Šmyhaľ napísal, že niektoré oblasti nemajú dodávky elektriny. Upozornil, že sa treba pripraviť sa na dočasné prerušenie dodávok svetla a vody i na telekomunikačných sietí.

Spoločnosť Ukrenerho upozornila, že výpadky v dodávkach elektriny sú v dôsledku ruských raketových útokov možné po celej Ukrajine. Spoločnosť potvrdila, že ruské raketové útoky boli zamerané na energetické zariadenia a životne dôležitú civilnú infraštruktúru. Momentálne sa na zásobovanie elektrinou využívajú záložné napájacie obvody a odstraňujú sa škody.

12:46 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ak budú (ukrajinské) útoky voči Rusku pokračovať, odozva bude tvrdá," hrozil Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. "Reakcia bude rovnakého rozsahu ako sú hrozby voči Rusku," dodal. "V prípade pokusov o spáchanie teroristických činov na našom území, bude reakcia Ruska tvrdá," uviedol. Kyjev tiež obvinil z pokusu o bombový útok na plynovod TurkStream, píše na svojom webe stanica Sky News.

12:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom zhodol na nutnosti urýchleného zvolania schôdzky lídrov G7, aby prediskutovali situáciu po pondelkovom masívnom ruskom raketovom útoku na Ukrajinu.

Ako informovala agentúra AFP, Nemecko je momentálne predsedajúcou krajinou G7. Termín mimoriadnej schôdzky zatiaľ nie je známy. Uskutoční sa zrejme online. Zelenskyj vo svojom statuse na platforme Twitter napísal, že kancelár Scholz súhlasil so zvolaním schôdzky G7. Ukrajinský prezident dodal, že na ňom vystúpi s príhovorom, v ktorom bude informovať o "teroristických útokoch zo strany Ruska".

12:11 Moldavsko v pondelok vyhlásilo, že ruské rakety vypálené z Čierneho mora smerom na Ukrajinu narušili moldavský vzdušný priestor. Kišiňov si zároveň ruského veľvyslanca so žiadosťou o vysvetlenie. Oznámil to moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu. "Tri strely s plochou dráhou letu, ktoré boli dnes ráno vystrelené z ruských lodí v Čiernom mori Ukrajinu, narušili vzdušný priestor Moldavska," napísal Popescu na Twitteri. Dodal, že je "zdesený viacerými ruskými raketovými útokmi na ukrajinské mestá – vrátane Kyjeva –, namierenými na civilné ciele".

12:00 Viacerí ruskí predstavitelia, ktorí nedávno Kremeľ vyzývali na aktívnejší prístup vo vojne proti Ukrajine, vyjadrili v pondelok spokojnosť s masívnymi raketovými útokmi, čo sa v pondelok ráno uskutočnili po celej krajine. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že "teraz je so špeciálnou vojenskou operáciou", ako Rusko označuje svojou armádou rozpútanú vojnu na Ukrajine, "spokojný na 100 percent". Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému Kadyrov odkázal: "Varovali sme ťa, Zelenskyj, že Rusko ešte ani poriadne nezačalo, tak sa prestaň sťažovať... ale radšej, kým (na teba) niečo neletí, utekaj". Odporučil mu tiež nespoliehať sa na pomoc Západu.

11:51 Ruská nosná raketa Sojuz-2.1b vyniesla v pondelok na obežnú dráhu družicu s navigačným systémom GLONASS-K. S odvolaním sa na agentúru Interfax to v pondelok uviedla agentúra Reuters.

GLONASS-K je súčasťou ruského satelitného navigačného systému GLONASS založeného na rádiovom vysielaní. Rusko na jeho vývoj v posledných dvoch desaťročiach vynaložilo miliardy dolárov, približuje Reuters. Nosná raketa Sojuz-2.1b odštartovala v pondelok o 05.52 h miestneho času z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti na severnom pobreží európskej časti Ruska, dodal Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

11:35 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa Lukašenka ide o reakciu na vyostrenie napätia, píše tamojšia štátna agentúra Belta, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian. Rusko a Bielorusko začali zoskupovať tieto vojenské sily pred dvoma dňami, zrejme po tom, ako bol v sobotu zasiahnutý Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom, píše Belta.

11:05 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni od 3. do 9. októbra na Slovensko 16.482 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 902 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18.391 osôb.Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

"Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine a jej dosahom na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," poznamenala Eliášová. Poukázala na to, že prechádzajúci týždeň od 26. septembra do 2. októbra prešlo z Ukrajiny na Slovensko 22.489 osôb.

10:58 Najmenej 75 rakiet vypálili v pondelok ráno na Ukrajinu ruské sily, ktoré zasiahli metropolu Kyjev aj mnohé ďalšie mestá na západe a juhu krajiny. V príspevku na sociálnych sieťach to uviedol vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s tým, že 41 z ruských rakiet bolo zostrelených protivzdušnou obranou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruské útoky zameriavajú na energetické zariadenia a na obyvateľstvo a ich cieľom je spôsobiť čo najväčšie škody. Pri ranných útokoch na ukrajinské mestá boli podľa neho použité okrem rakiet aj iránske samovražedné drony Šáhid.

10:36 Ruské jednotky sa približujú k strategicky dôležitému mestu Bachmut na východe Ukrajiny. Za posledný týždeň postúpili k Bachmutu o dva kilometre, uviedla v pondelok vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji na bojiskách Ukrajiny britská vojenská spravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany v zvodke zverejnenej na platforme Twitter, píše, že "Rusko naďalej pripisuje útočným operáciám v centrálnom sektore Donbasu, najmä v blízkosti mesta Bachmut, vysokú prioritu." Britská rozviedka konštatuje, že ruská armáda je po sérii porážok v situácii, keď už musí "demonštrovať" nejaký úspech na bojiskách Ukrajiny - preto sa tak úporne snaží dobyť Bachmut, ktorý je zničený ostreľovaním.

10:01 Agentúra Reuters v pondelok informovala, že očití svedkovia v Belgorodskej oblasti ležiacej na západe Ruska a hraničiacej s Ukrajinou hlásili silnú explóziu.  Miestne úrady tvrdia, že šlo o vopred naplánované výbuchy na vojenskom cvičisku. Podľa miestneho veliteľstva ozbrojených síl  experti ministerstva obrany zneškodňovali na polygóne  muníciu.

Správa o výbuchu v Belgorodskej oblasti sa objavila krátko po tom, ako boli viaceré mestá a regióny Ukrajiny vystavené raketovým úderom ruskej armády. Došlo k nim po tom, ako Rusko obvinilo Ukrajinu, že zorganizovala silný výbuch, ktorý poškodil kľúčový most spájajúci Rusko a Krymský polostrov.

09:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že počas viacerých útokov, ktoré ráno zasiahli Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny, došlo k obetiam na životoch a zraneniam. Zelenskyj v reakcii na útoky platforme Telegram uviedol: "(Ruské sily) sa snažia nás zničiť a vymazať nás zo zemského povrchu. (Chcú) zničiť našich ľudí v Záporožskej (oblasti), ktorí spia vo svojich domovoch. Zabiť ľudí, ktorí idú do práce v (mestách) Dnipro a Kyjev."

Ako priblížil, "bohužiaľ, sú tu mŕtvi a ranení". Apeloval preto na spoluobčanov, aby nevychádzali na ulice. "Ukrajina je (momentálne) vystavená raketovým útokom. Máme informácie o útokoch v mnohých mestách našej krajiny," napísal na sociálnych sieťach poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Obyvateľov vyzval, aby "zostali v úkrytoch".

09:11 V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí. Podľa webovej stránky rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská záchranná služba. Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených.

Jedna z rakiet, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev, explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli i kancelária ukrajinského prezidenta. V statuse na platforme Telegram to uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

09:08 Ševčenkov Park v centre Kyjeva vyzerá aktuálne po výbuchoch v hlavnom meste Ukrajiny takto. Ide o pravdepodobne najrušnejší mestský park, ktorý býva plný ľudí a pouličných hudobníkov. 

09:01 Výbuchy v Kyjeve zachytilo aj živé vysielanie stanice BBC. 

08:49 Výbuchy a poškodenie Krymského mosta, spájajúceho Krymský polostrov s pevninským Ruskom, v kombinácii s nedávnymi zlyhaniami ruskej armády a tzv. čiastočnou mobilizáciou vyvolali kritiku, ktorej terčom je ruský prezident Vladimir Putin zo strany predstaviteľov nacionalistickej komunity v Rusku, odhodlaných pokračovať vo vojne na Ukrajine. Podľa britskej stanice BBC sa to uvádza v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Táto kritika, ktorú možno považovať za bezprecedentnú, naznačuje rastúce pochybnosti o schopnosti ruského prezidenta naplniť stanovený cieľ – denacifikáciu Ukrajiny – a môže podkopať Putinovu atraktívnosť medzi jeho voličmi. Putinom deklarované ciele invázie na Ukrajinu, ktorú spustil 24. februára, našli hlbokú odozvu v nacionalistickej komunite, ktorá sa hlási k ideológii historickej a kultúrnej nadradenosti Ruska a jeho práva ovládať územia bývalého Sovietskeho zväzu a ruského impéria, konštatuje ISW.

08:17 Viacero explózií bolo po niekoľkých mesiacoch relatívne pokojnej situácie počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev. Informujú o tom agentúry AP a AFP s odvolaním sa na regionálnych predstaviteľov Ukrajiny a tamojšie médiá.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zverejnil po 08.30 h miestneho času (07.30 h SELČ) na svojom účte na platforme Telegram príspevok, v ktorom píše, že "v Ševčenkovom obvode v centre hlavného mesta došlo k niekoľkým výbuchom". V tejto mestskej štvrti sa nachádza historické centrum, ako aj viacero vládnych budov. Reportéri AFP, ktorí sa nachádzajú v Kyjeve, hlásili tri hlasné explózie, ktoré nastali okolo 08.15 h, pričom náletové sirény sa rozozvučali už vyše hodinu pred samotnými výbuchmi. Podľa AP došlo k dvom výbuchom, ktoré boli zrejme dôsledkom raketových útokov.

08:01 Ruské jednotky v noci na pondelok opäť ostreľovali mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Zásah dostal poschodový bytový dom a poškodená je aj civilná infraštruktúra. O život prišla jedna osoba a päť ďalších ľudí vrátane jedného dieťaťa utrpelo zranenia. Na svojom kanáli na platforme Telegram o tom podľa denníka The Guardian informoval tajomník mestskej rady mesta Záporožie Anatolij Kurtev. Dodal, že na mieste pokračuje záchranná a pátracia operácia.

06:17 Ruský raketový útok na obytnú zónu v juhoukrajinskom meste Záporožie je ďalším dôkazom ruského barbarizmu, vyhlásilo poľské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok. TASR správu prebrala od poľskej agentúry PAP.

Ukrajinské úrady potvrdili, že ruskí vojaci odpálili v noci na nedeľu najmenej 12 rakiet na obytné budovy. "Nočný raketový útok na obytnú infraštruktúru v meste Záporožie je ďalšou ukážkou barbarizmu ruskej armády. Absolútne odsudzujeme akékoľvek útoky na civilistov," poľské ministerstvo napísalo na Twitteri.

06:03 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden v nedeľu v telefonickom rozhovore opätovne odsúdili anexiu ukrajinských území Ruskom. Informuje o tom DPA.

Scholz a Biden podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Hebestreita označili najnovšie jadrové hrozby Moskvy za "nezodpovedné" a zhodli sa, že nasadenie takýchto zbraní by malo mimoriadne vážne následky. Biely dom uviedol, že títo dvaja štátnici potvrdili svoje odhodlanie dosiahnuť vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za jeho "brutálne činy". Takisto sa zaviazali poskytovať Ukrajine pomoc v oblasti hospodárstva a bezpečnosti.

Valné zhromaždenie OSN začne rokovanie o rezolúcii odsudzujúcej ruskú anexiu

Valné zhromaždenie OSN začne v pondelok rokovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktorou chcú západné štáty podčiarknuť medzinárodnú izoláciu Moskvy. Informuje o tom agentúra AFP. Rezolúciu Rusko vetovalo na zhromaždení Bezpečnostnej rady OSN 30. septembra. Tá však bola následne predložená Valnému zhromaždeniu, v ktorom má každý zo 193 členských štátov OSN jeden hlas bez akejkoľvek možnosti použiť právo veta.      

"Je to enormne dôležité," vyhlásil Olof Skoog, ktorý ako zástupca EÚ rezolúciu vypracoval spoločne s Ukrajinou a ďalšími krajinami. "Pokiaľ systém OSN a medzinárodné spoločenstvo prostredníctvom Valného zhromaždenia nebudú reagovať na takýto pokus o ilegálny krok, dostaneme sa do veľmi, veľmi zlej situácie," švédsky diplomat povedal novinárom.

Pokiaľ by Valné zhromaždenie ruský krok neodsúdilo, ostatné štáty by získali voľnú ruku na anektovanie cudzích území. Predpokladá sa, že hlasovanie o návrhu sa uskutoční najskôr v stredu. Návrh rezolúcie odsudzuje ruský "pokus o ilegálnu anexiu" Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti prostredníctvom "takzvaných referend" a zdôrazňuje, že takéto kroky nemajú "žiadnu platnosť" v rámci medzinárodného práva.

Viac o téme: RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu