Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výbuch sopky v Taliansku: Zasiahla obľúbené turistické miesto a spôsobila dokonca aj cunami!

(Zdroj: Twitter/mondoterremoti)

SICÍLIA - Sopka Stromboli pri južnom talianskom pobreží neďaleko obľúbenej Sicílie sa prebudila v nedeľu ráno. Do vzduchu vypustila prúd lávy sprevádzaný hustým sopečným popolom smerom k pobrežiu.

Keďže láva už dosiahla morské pobrežie, spôsobuje ešte intenzívnejšie oblaky pary. Zo seizmického hľadiska bol zaznamenaný dokonca aj nárast vulkanického otrasu, ktorý potvrdili aj miestne seizmografy, informuje taliansky Leggo.

Video nakrútené talianskym národným inštitútom geofyziky a vulkanológie dokazuje, že obrovské oblaky dymu stúpali do obrovských výšok a láva sa predierala cez boky sopky. Pri dopade lávy do mora dokonca zaznamenali aj na pár minút malé tsunami.

Na ostrove platí od včerajšieho dňa výstraha 2. stupňa, nakoľko láva pohlcuje aj turistami obľúbenú atrakciu Sciara del Fuoco, priehlbinu, nachádzajúcu sa na ostrove Stromboli, ktorá vedie pozdĺž severného úbočia ostrova a je ohraničená dvoma hrebeňmi.

Pri včerajšom výbuchu sa našťastie nikto nezranil. Sopka Stromboli je jednou z najaktívnejších na našej planéte a vybuchuje takmer nepretržite. V roku 2019 pri silnej erupcii, ktorá zasypala ostrov popolom zomrel dokonca aj jeden turista. 

Viac o téme: TsunamiSopkaZemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu