Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rodová neutralita v parlamente: Talianska premiérka chce byť oficiálne oslovovaná mužským titulom!

Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová chce byť oslovovaná mužským titulom. Zobraziť galériu (2)
Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová chce byť oslovovaná mužským titulom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Nová predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová, ktorá sa stala prvou ženou v tejto funkcii, uviedla, že chce v oficiálnej komunikácii užívať titul premiér, nie premiérka.

archívne video

Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami (Zdroj: Facebook/Giorgia Meloni)

Svojim názorom si vyslúžila kritiku najmä z ľavicových kruhov. Niektorí v tejto súvislosti pripomenuli, že aj názov jej pravicovej strany „Bratia Talianska“ má rodovo nevyvážený názov, informovala agentúra APA.

Meloniová podľa miestnych médií uviedla, že chce byť titulovaná "il presidente del Consiglio" (predseda vlády), nie "la presidente" alebo "la presidentessa", napísal v nedeľu denník Il Messaggero.

Nešetria kritikou na jej adresu

Kritika sa na Meloniovú valí zo všetkých strán, dokonca aj z odborovej organizácie. "Kým Taliansko bojuje za presadzovanie európskych noriem pre viac žien vo verejných funkciách, teraz sme svedkami kroku späť," napísala vo vyhlásení odborová organizácia Usigrai. "Nikto nemôže nútiť našich kolegov, aby užívali v prípade Meloniovej mužskú formu jej funkcie," dodali odbory.

Rodová neutralita v parlamente:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Meloniovej vláda, ktorá je označovaná za najpravicovejší taliansky kabinet od druhej svetovej vojny, zložila prísahu v sobotu. Nový kabinet má 25 členov, z toho je sedem žien, vrátane Meloniovej, čo je menej ako v predchádzajúcej vláde Maria Draghiho.

Viac o téme: PremiérkaTalianskoMeloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu