Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PRIESKUM v Británii: Konzervatívnu stranu Liz Trussovej výrazne predbehli labouristi

Britská premiérka Liz Trussová
Britská premiérka Liz Trussová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britská opozičná Labouristická strana v minulotýždňovom prieskume popularity výrazne predbehla vládnucu Konzervatívnu stranu premiérky Liz Trussovej. Informuje o tom na základe výsledkov prieskumu inštitút YouGov pre britský denník The Times, ktoré boli zverejnené v sobotu.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 6.-7. septembra na vzorke 1737 dospelých obyvateľov Spojeného kráľovstva. Až 52 percent z nich vyjadrilo podporu Labouristickej strane. Konzervatívci získali 22 percent. Lídra opozičných labouristov Keira Starmera označilo 43 percent účastníkov za najlepšieho možného premiéra spomedzi lídrov britských politických strán. Trussovú vybralo 14 percent ľudí.

Trussová dostala kritiku

Premiérka na minulotýždňovom zjazde konzervatívcov v Birminghame obhajovala svoje rozhodnutie znížiť dane, ktoré viedlo k sporom v rámci jej strany, pripomína Reutes. Trussovú v sobotu kritizoval aj podpredseda Škótskej národnej strany (SNP) Keith Brown. Na zjazde svojej strany v Aberdeene premiérku označil za "príznak zlého fungovania vo Westminstri" a vyslovil špekuláciu, že poslanci Konzervatívnej strany by čoskoro mohli premiérku prinútiť odísť.

Viac o téme: PrieskumKonzervatívciLabouristická stranaBritániaLiz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu