Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Iránski lekári tvrdia, že Amíniová nezomrela v dôsledku bitky, ale choroby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Hawre Khalid, Metrography)

TEHEŔAN - Príčinou smrti Kurdky Mashy Amíníovej bola údajne choroba, a nie údery alebo bitka. Vyplýva to z oficiálnej lekárskej správy, ktorú v piatok zverejnil Irán, informuje agentúra AFP.

Správu zverejnila iránska organizácia súdneho lekárstva IMO a jej závery nebolo možné nezávisle overiť. Pitva podľa lekárskej správy dokázala, že príčinou smrti 22-ročnej Mashy Amíníovej neboli údery do hlavy, životne dôležitých orgánov alebo končatín. Jej úmrtie malo spojitosť s chirurgickým zákrokom, ktorý táto Iránka absolvovala vo veku osem rokov, keď jej operovali mozgový nádor, uvádza sa v správe IMO.

Iránski lekári tvrdia, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hawre Khalid, Metrography)

Mahsa Amíníová bola zadržaná 13. septembra v Teheráne mravnostnou políciou za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu. Po tom, čo skolabovala na policajnej stanici ju previezli do nemocnice, kde o tri dni neskôr zomrela. Podľa jej rodiny a ďalších aktivistov voči nej polícia použila brutálne násilie.

Jej úmrtie vyvolalo v vlnu protivládnych protestov v desiatkach iránskych miest, ktoré trvajú už 20 dní. Tvrdé zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom si podľa aktivistov vyžiadali už desiatky životov, podľa niektorých správ až okolo 130.

Viac o téme: SmrťIránMasha Amíniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu