Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Thajský masaker v škôlke s 36 obeťami: Porucha autobusu zachránila životy ďalších detí

Útočník v Thajsku zavraždil 36 ľudí. Zobraziť galériu (3)
Útočník v Thajsku zavraždil 36 ľudí. (Zdroj: SITA/AP, profimedia.sk)

BANGKOK - Krvavý masaker v Thajsku, pri ktorom expolicajt vo štvrtok zabil desiatky detí a niekoľkých dospelých v škôlke, vyvolal hrôzu ďaleko za hranicami krajiny. Väčšina detí, ktoré v zariadení zomreli, bola vo veku od dvoch do piatich rokov. Polícia teraz horúčkovito skúma motív 34-ročného útočníka, ktorý bol ozbrojený pištoľou a nožom. Zlé počasie a porucha autobusu zabránili tomu, aby bol počet obetí ešte vyšší.

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že 34-ročný muž pred krvavým masakrom požil metamfetamín - to však musí najskôr potvrdiť test na drogy. Potom vtrhol do denného centra, kam chodil jeho syn – keď tam chlapca nenašiel, spustil paľbu a zabil viac ako 20 detí, ktoré práve mali poobedňajší spánok. Prežilo len jedno dieťa.

Thajský masaker v škôlke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mungkorn Sriboonreung Rescue Group via AP)

Video nie je vhodné pre deti a citlivé povahy

Porucha autobusu a zlé počasie: V škôlke bolo len 24 detí namiesto 92

Počet obetí však mohol byť oveľa vyšší – bežne sa v zariadení starajú až o 92 detí, ako informovala riaditeľka škôlky. Kvôli zlému počasiu počas monzúnového obdobia a kvôli poruche autobusu, ktorý viezol deti do zariadenia, bolo v deň masakra v škôlke len 24 detí. "Mnoho ľudí je, samozrejme, zničených, ale mnohí rodičia sú radi, že neposlali svoje deti do zariadenia pre počasie," uviedol redaktor BBC pre Thajsko Nopporn Wong-Anan.

Útočník z materskej školy
Zobraziť galériu (3)
Útočník z materskej školy  (Zdroj: SITA/Nong Bua Lamphu Provincial Public Relations Office via AP)

Masaker pod vplyvom drog?

Polícia má podozrenie, že páchateľ bol pri útoku pod vplyvom drog: „Po prepustení z väzenia s drogami neprestal. Možno mal halucinácie, ktoré ho v kombinácii so stresom viedli k spáchaniu zločinov,“ povedal Damrongsak Kittiprapat, šéf thajskej národnej polície. "Obhliadkou miesta činu sme zistili, že páchateľ sa pokúsil do zariadenia vlámať a na spáchanie skutku použil predovšetkým nôž," uviedol vyšetrovateľ. „Potom utiekol a snažil sa zabiť každého, koho cestou stretol, strelnou zbraňou alebo nožom, kým sa nedostal domov. Obkľúčili sme dom a potom sme zistili, že vo svojom dome spáchal samovraždu.“ Útočník zabil aj svoju manželku a trojročného syna.

Svedkyňa: „Zdvihla som ruky a prosila o milosť“

Očitá svedkyňa agentúre Reuters povedala, že útočníka prosila, aby ju nechal žiť. „Práve si nabíjal zbraň. Zdvihla som ruky a prosila o milosť. Nevedela som, čo mám robiť,“ vysvetlila žena. „Nohami kopol do okna, potom vystrelil dvere... Vbehol som potom do kuchyne. Bol som v šoku, nevedel som, čo mám robiť,“ spomínal ďalší očitý svedok.

Premiér Prajutch Čan-Oča odsúdil "šokujúci incident" - prisľúbil pomoc pre postihnuté rodiny a v piatok chcel odcestovať na miesto činu. Pomoc pre príbuzných prisľúbil aj thajský kráľ Maha Vajiralongkorn a oznámil návštevu škôlky.

Viac o téme: DetiObeteMaterská škôlkaMasakerThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu