Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kasparov sa pustil do Putina: Často vyhrával aj so zlými kartami, pretože bol majster blafu! Teraz sa to zmení

Garry Kasparov je najmladší majster sveta v šachu (22). Bol aj politik a kriticky vystupuje proti režimu Vladimira Putina. Zobraziť galériu (2)
Garry Kasparov je najmladší majster sveta v šachu (22). Bol aj politik a kriticky vystupuje proti režimu Vladimira Putina. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BERLÍN – Na Putina sa treba pozerať ako na politika, s ktorým sa dá rokovať. Tieto slová odzneli z úst Garryho Kasparova v americkom senáte rok po anexii Krymu. V tej chvíli celý západný svet ani netušil, že Putinova politika vyústi do mohutnej invázie svojho východného suseda. Kasparov je známy ako jeden z najväčších kritikov Kremľa. O forme vlády ruského prezidenta pochyboval od začiatku a vždy vyhlasoval, že to povedie k fašistickému režimu.

Vyrastal v Sovietskom zväze pri pobreží Kaspického mora. Dnes je Baku (Azerbajdžan) považované za jedno z najrozvinutejších miest sveta. Garry Kasparov (52) už ako dieťa miloval šach a svoje hobby pretavil napokon do titulu majstra sveta. Vo veku 22 rokov sa stal najmladším šachovým šampiónom. Neskôr ho to začalo ťahať do politiky. Stal sa politickým aktivistom a súčasťou hnutia Iné Rusko, ktoré vystupovalo kriticky voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Dokonca bol aj jedným z kandidátov na post prezidenta. V roku 2007 sa z politiky vytratil. V Rusku bol za svoje názory zadržaný a dokonca väznený, preto bol nútený odísť do exilu. Od roku 2012 pôsobí ako predseda Nadácie pre ľudské práva. 

Kasparov sa pre nemecký Spiegel vyjadril, že ruskému obyvateľstvu už Putin nemá čo ponúknuť. Okrem toho ho nazval hrozbozu pre svetový mier a Rusko mafiánskym štátom. "Inak to už nejde. Putin musí presadzovať agresívnu zahraničnú politiku, aby Rusku prinavrátil silu z čias Sovietskeho zväzu. Od Ukrajiny po Sýriu sa správa ako diktátor a Západ spí. V mojich očiach je to politická a morálna kapitulácia," vyjadril sa. 

224. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Hrozba aj pre Rusko

Ako pokračoval, Rusi sú priamo zodpovední za vojnu na Ukrajine. Vyzýva ruských občanov, aby opustili svoju krajinu, pretože sa z nej stala fašistická diktatúra. "Každý kto teraz žije v Rusku, sa stáva súčasťou tejto vojenskej mašinérie. Vždy som bol názoru, že Putinov režim sa stane fašistickou hrozbou, no nielen pre jeho susedov a samotné Rusko, ale pre celý svet," povedal bývalý politik. 

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

Použil aj výraz "kolektívna zodpovednosť". Podľa neho si musia Rusi vybrať, vrátane jeho samotného, na ktorú stranu sa postavia. Každý z nich, ktorý chce získať politický azyl, musí podľa Kasparova podpísať deklaráciu. V nej sa uvádza, že vojna je zločin, Putinov režim je nelegitímny a Ukrajina je nedeliteľná. 

Porovnanie s Hitlerom 

Vojna na Ukrajine by mala podľa Garryho Kasparova skončiť na jar budúceho roka. "V apríli Rusku dôjde všetka muníciu a ekonomika nebude schopná pokryť ani tie najzákladnejšie potreby pre obyvateľstvo," dodal s tým, že Rusko môže skončiť ako Hitlerove Nemecko v druhej svetovej vojne. "Putin často vyhrával aj so zlými kartami, pretože bol majster blafu. Teraz je to však iný prípad. Som názoru, že jeho porážka ho nebude stáť len politckú kariéru," prehovoril na záver Garry Kasparov. 

Viac o téme: RuskoNemeckoBerlínVladimir PutinUkrajina v krízeVojna na UkrajineGarry Kasparov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu