Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodevätnásty (1. október 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvode do armády cez jeseň. Do povinnej vojenskej služby musí nastúpiť 120-tisíc mužov. V piatok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 219 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 219 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Naživo z Ukrajiny 

ONLINE 

22:00 Dnešný online sa končí

21:29 Anexie štyroch ukrajinských oblastí Ruskom "sťažujú ukončenie vojny a robia ho takmer nemožným", uviedol v sobotu šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell pre španielsku televíznu stanicu RTVE. Informovala o tom agentúra AFP. "Rusko prehráva" vojnu na Ukrajine, povedal Borrell v inom vyjadrení. Moskva podľa neho "prehrala z morálneho a politického hľadiska", zároveň však upozornil, že "Ukrajina ešte nevyhrala".

21:09 Ukrajinská spravodajská služba: Bielorusko sa pripravuje na prijatie ruských vojakov, techniky. Riaditeľstvo pre spravodajské služby ministerstva obrany potvrdilo, že Bielorusko sa pripravuje na prijatie až 20 000 ruských vojakov. V Bielorusku je v súčasnosti asi 1000 ruských vojakov.

20:17 Rus Kadyrov nalieha na použitie jadrových zbraní proti Ukrajine. Čečenský silák Ramzan Kadyrov v Telegrame napísal, že Rusko by malo v ruských pohraničných obvodoch vyhlásiť stanné právo a použiť proti Ukrajine jadrové zbrane s nízkou účinnosťou.

19:24 Objavilo sa video negatívneho vzletu lietadla na letisku Belbek.

19:06 Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní v sobotu spresnili, že útok na konvoj civilistov na ceste medzi východoukrajinskými mestami Kupiansk a Svatove si vyžiadal životy 24 ľudí vrátane 13 detí. Zodpovednosť za tento útok Ukrajina pripisuje ruským jednotkám.

18:25 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že Rusko by malo na Ukrajine zvážiť použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou. S týmto vyhlásením prišiel Kadyrov po tom, ako boli ruské jednotky v sobotu ukrajinskými vojakmi vytlačené z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. "Podľa môjho osobného názoru by sa mali prijať drastickejšie opatrenia, až po vyhlásenie vojnového stavu v pohraničných oblastiach (Ruska) a použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou," uviedol Kadyrov na svojom kanáli na platforme Telegram, z ktorého citovala agentúra AFP.

18:06 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že zodpovednosť za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman nesie veliteľ Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexander Lapin. Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC. Kadyrov vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že  Lapin velil obrane tohto úseku frontu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa Kadyrova je to "ten istý Lapin, ktorý dostal hviezdu Hrdina Ruska za dobytie Lysyčanska, hoci tam de facto nebol a nebol ani nablízku". Lapinovi podľa Kadyrova zverili jednotky Západného vojenského okruhu.

17:30 Požiar zasiahol letisko Belbek, ktoré je najväčšou leteckou základňou ruských síl na Kryme. Upozornil na to na Twitteri novinár Christo Grozev z Bellingcatu. Podľa miestnych úradov vojenské lietadlo minulo pristávaciu dráhu a havarovalo.

16:42 Anexia štyroch ukrajinských oblastí Ruskom je "závažným porušením" medzinárodného práva. Uviedlo to so vojom sobotňajšom vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyzvalo na rokovania o ukončení konfliktu. Anexiu v sobotu odsúdili aj ďalšie dve talianske pravicové strany.

16:23 Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti informovalo o stiahnutí ruských vojsk z Lymanu na východe Ukrajiny. Odchod vojakov zo strategicky dôležitého mesta si podľa ministerstva vynútila hrozba, že sa ruské jednotky ocitnú v obkľúčení.

16:17 Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Viac o téme: OnlineRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu