Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotrinásty (25. september 2022)

Dobrovoľníci sa zúčastňujú armádneho tréningu v Kyjeve. Zobraziť galériu (2)
Dobrovoľníci sa zúčastňujú armádneho tréningu v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil nariadenie Kremľa o čiastočnej mobilizácii ruského obyvateľstva vo vojne proti Ukrajine za "zločin". Ruských vojakov zároveň vyzval, aby zložili zbrane. Uviedol to v noci na nedeľu vo videopríhovore v ruskom jazyku.

Naživo z Ukrajiny

213. deň vojny na Ukrajine

213. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Na mieste masového hrobu v Iziu sa za týždeň našlo 447 tiel mŕtvych, informuje ukrajinská štátna pohotovostná služba. Poznamenáva sa, že na odstraňovaní pozostatkov mužov, žien a detí z masového hrobu sa podieľali armáda, záchranári a polícia.

20:40 Srbsko neuzná „referendá“ o ruskej anexii v okupovaných ukrajinských oblastiach. Srbský minister zahraničných vecí Nikola Selakovič uviedol, že Srbsko, krajina považovaná za blízkeho spojenca Ruska, bude dodržiavať medzinárodné právo a Chartu OSN.

20:30 Ukrajina dostáva od USA rakety NASAMS. Prezident Volodymyr Zelenskyj však dodal, že systémy protivzdušnej obrany NASAMS nestačia na ochranu civilnej infraštruktúry.

20:02 Rusom, ktorí v uplynulých dňoch húfne utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by podľa českého prezidenta Miloša Zemana mala Česká republika vydávať víza. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský však už skôr uviedol, že Česko by ruských utečencov prijímať nemalo.

19:36 Národná garda dorazila do centra Machačkaly, snažia sa obkľúčiť demonštrantov.

19:10 Spojené štáty budú reagovať "rázne" na akékoľvek použitie jadrových zbraní na Ukrajine zo strany Ruska. Vyhlásil to v nedeľu poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre otázky národnej bezpečnosti Jake Sullivan, ktorý varoval Moskvu pred "katastrofálnymi následkami" v prípade takéhoto konania. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Ak Rusko prekročí medze, bude to pre neho mať katastrofálne následky. Spojené štáty odpovedia rázne," uviedol Sullivan pre televíziu NBC.

18:16 Rusko nepovažuje Bielorusko ani Ukrajinu za nezávislé suverénne štáty a tieto dve krajiny by mali spoločne bojovať za zachovanie svojej existencie. V rozhovore pre tlačovú agentúru AP to uviedla líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

"Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné ani Bielorusko," vyhlásila Cichanovská (40), ktorá sa presťahovala do susednej Litvy po tom, ako bol bieloruský vodca Alexandr Lukašenko v auguste 2020 vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Tie podľa mnohých vyhrala práve ona.

18:00 V okupovanom Melitopole vybuchlo auto. Kto v ňom bol, zatiaľ nie je známe.

17:25 Ruské úrady prisľúbili v nedeľu, že odstránia chyby, ku ktorým prišlo pri mobilizácii po tom, čo boli do armády omylom povolaní aj študenti či postarší a chorí ľudia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:15 Srbský minister zahraničných vecí sa v nedeľu snažil bagatelizovať dôležitosť dohody s Ruskom, ktorú podpísal v piatok. Označil ju za "technickú" a netýka sa bezpečnostných otázok. TASR informuje podľa agentúry AP.

Nikola Selakovič podpísal dohodu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v New Yorku v rámci zasadania Valného zhromaždenia OSN. Väčšina západných diplomatov sa dvojstranným rokovaniam s Ruskom vyhýba. Európska únia (EÚ) pripravuje ďalšie sprísnenie sankcií voči Moskve v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Srbsko je pritom oficiálne kandidátom na členstvo v EÚ, ale udržiava aj dobré vzťahy s Moskvou. Konzultačný plán, na ktorý sa vzťahuje dohoda s Ruskom potrvá dva roky.

16:38 Ženy v Dagestane policajtom vysvetľujú, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu a začali skandovať „Nie vojne!“.

16:05 Moskva 25. septembra (TASR) - Ruský štátny energetický gigant Gazprom oznámil, že v nedeľu prepraví do Európy potrubím cez Ukrajinu 42,4 milióna kubických metrov (m3) plynu, čo je rovnaký objem, aký uvádzal v predchádzajúcich dňoch. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Gazprom začiatkom septembra informoval, že neobnoví dodávky cez plynovod Nord Stream 1, svoju hlavnú zásobovaciu trasu do Európy, pretože počas údržby zistil únik motorového oleja z turbíny na kompresorovej stanici Portovaja, poslednej, ktorá bola v prevádzke. Nestanovil pritom žiadny časový rámec na vyriešenie problému, za ktorý môžu podľa Ruska sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.

16:03 Ďalšie zábery zatýkania na protestoch proti mobilizácii v Machačkale v Dagestane.

15:50 Ruská mobilizácia na Kryme má za cieľ očistiť nelojálne obyvateľstvo. Poradca prezidentskej kancelárie Mykhailo Podoljak povedal, že nútený masový odvod krymských Tatárov na Kryme je „skutočnou etnickou genocídou a obrovskou tragédiou pre celý národ“.

14:50 Fínska pohraničná stráž hlási aj v nedeľu zhustenú premávku na fínsko-ruských hraniciach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin počas týždňa nariadil prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Na najvyťaženejšom hraničnom priechode Vaalimaa sa začali v nedeľu na ruskej strane tvoriť kolóny okolo 8.00 h miestneho času (7.00 SELČ), uviedol vedúci oddelenia medzinárodných záležitostí Fínskej pohraničnej stráže Matti Pitkäniitty na Twitteri.

13:10 Proruské úrady v okupovanom juhoukrajinskom meste Cherson obvinili ukrajinské jednotky z raketového útoku na miestny hotel a zo zabitia dvoch ľudí vrátane bývalého poslanca. Kyjev sa k tomu bezprostredne nevyjadril. "Dnes okolo 05.30 h miestneho času ukrajinské ozbrojené sily odpálili raketu na hotel Play by Ribas" v Chersone, uviedla vo vyhlásení Ruskom dosadená samospráva s tým, že podľa predbežných údajov prišli o život dvaja ľudia.

12:50 Ukrajinské letectvo ničí 8 ruských bojových dronov. Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat informoval, že ukrajinská armáda študuje silné a slabé stránky iránskych bezpilotných lietadiel Shahed-136 používaných Ruskom. Informuje The Kyiv Independent.

11:49 Rusi tvrdia, že účasť na fingovanom referende v zničenej a vyľudnenej Luhanskej oblasti je vysoká. Podľa Serhija Haidaia Rusi tvrdia, že účasť v zničenom Sivierodonecku, Lysyčansku a Rubižne je 41 až 46 %, a to aj napriek tomu, že väčšina ľudí opustila región uprostred bojov. Informuje The Kyiv Independent.

10:06 Rusko popiera, že by jeho jednotky zámerne útočili na civilistov. Ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na neznáme zdroje už skôr uviedla, že ukrajinské sily ostreľovali sýpku a sklady hnojív.  RIA Novosti takisto informovala, že ukrajinské sily bombardovali hotel v meste Cherson, pričom zabili dvoch ľudí. Ruské sily okupujú toto mesto na juhu Ukrajiny od prvých dní invázie, píše Reuters. Ukrajina na tieto tvrdenia bezprostredne nereagovala.

9:26 Ukrajina a Rusko sa navzájom obvinili z raketových útokov a ostreľovania v rôznych oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, informuje agentúra Reuters. Ukrajinská armáda v nedeľu skoro ráno uviedla, že ruské jednotky podnikli za posledných 24 hodín desiatky raketových útokov a náletov na vojenské a civilné ciele vrátane 35 "osád". Rusko popiera, že by jeho jednotky zámerne útočili na civilistov. Ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na neznáme zdroje už skôr uviedla, že ukrajinské sily ostreľovali sýpku a sklady hnojív. Agentúre Reuters sa tvrdenia ani jednej strany nepodarilo nezávisle overiť.

8:46 V Doneckej oblasti 24. septembra zahynuli 2 civilisti, 8 bolo zranených. Podľa guvernéra Pavla Kyrylenka ruské sily zabili civilistu v Bachmute a Krasnohorivke. Informuje The Kyiv Independent.

7:31 Ruské sily útočia na Odesu s kamikadze bezpilotnými lietadlami. Serhii Bratchuk, hovorca vojenskej správy oblasti Odesa, 25. septembra povedal, že administratívna budova v centre mesta Odesa bola zasiahnutá trikrát. Informuje The Kyiv Independent.

6:59 Estónsko upozornilo ruských občanov s trvalým pobytom v tejto pobaltskej krajine, že ak sa pridajú k ruskej armáde, budú mať zakázaný vstup do Európskej únie. V nedeľu to vyhlásil estónsky politik a diplomat Eerik-Niiles Kross. V Estónsku žije približne 20.000 obyvateľov s ruským občianstvom, ktorí by mohli byť v Rusku povolaní do vojenskej služby. "Nikomu nebudeme brániť v tom, aby nariadenie (o mobilizácii) poslúchol, no účasť na zločine proti mieru je v estónskom právnom systéme trestným činom," uviedol Kross. Dodal, že každý obyvateľ Estónska, ktorý vstúpi do ruskej armády vo vojne proti Ukrajine, "príde o povolenie na pobyt a rovnako bude mať zakázaný vstup do EÚ... Pre tých, čo sa rozhodnú odísť, už niet cesty späť".

6:14 Putin pravdepodobne pokračuje v riešení systémových problémov vo vysokom ruskom velení výmenou jednotlivých vyšších podriadených. Informuje The Kyiv Independent.

5:57 Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá. Poslanci dolnej komory ruského parlamentu (Štátna duma) budú podľa agentúry TASS o právnom rámci pripojenia anektovaných území k Rusku rokovať vo štvrtok – len dva dni po skončení hlasovania v referendách, ktoré je naplánované na 27. septembra. Agentúra Interfax predpokladá, že o návrhu zákona by mohla vo štvrtok rokovať aj horná komora parlamentu.

Je lepšie odmietnuť, než zomrieť

Zelenskyj: Vladimir Putin vedome posiela obyvateľov Ruska na smrť "Je lepšie odmietnuť povolanie do vojenskej služby, než zomrieť na cudzom území ako vojnový zločinec," vyhlásil Zelenskyj. Dodal, že ak sa ruské jednotky vzdajú, Ukrajina s nimi bude zaobchádzať "civilizovaným spôsobom, pričom sa nikto nedozvie, za akých okolností sa vzdali". Ide o už o druhý príhovor v ruštine, ktorý v priebehu tohto týždňa ukrajinský prezident adresoval obyvateľom Ruska. Na svojom Facebooku ho zverejnil len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postih za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Zelenskyj Rusov tiež upozornil, že Putin ich "vedome posiela na smrť". Dodal, že je lepšie "vyhnúť sa zločinnej mobilizácii, než sa nechať zmrzačiť a následne sa ešte aj zodpovedať za svoju účasť vo vojne pred súdom". Ruské ministerstvo obrany chce do aktívnej služby povolať asi 300.000 ľudí, ale povolaní môžu byť aj ďalší. Väčšina ruských mužov vo veku 18-65 rokov sa automaticky počíta za záložníkov, pripomína AFP.

Viac o téme: OdkazRozkazOdmietnutieZomrieťRusiVladimir PutinVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu