Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britská libra sa prepadla oproti doláru na najnižšiu úroveň za 37 rokov a euro kleslo na nové 20-ročné minimum

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

LONDÝN/NEW YORK - Britská libra sa v piatok prepadla oproti doláru na najnižšiu úroveň za 37 rokov a euro kleslo na nové 20-ročné minimum. Trhy tak zareagovali na návrh britského rozpočtu, ktorý zahŕňa znižovanie daní, čo vyvoláva obavy o verejné financie, a zároveň na pokles podnikateľskej aktivity v Británii aj v eurozóne, čo signalizuje recesiu. Informujeme o tom na základe správ AFP a Reuters.

Britská libra sa v piatok prepadla pod hranicu 1,10 USD, keď klesla o 2,6 % na 1,0972 USD/GBP. Takúto úroveň zaznamenala naposledy v roku 1985, keď dosiahla historické minimum 1,0520 USD/GBP. Neskôr časť strát zmazala a predávala sa po 1,1049 USD. Nový britský minister financií Kwasi Kwarteng ohlásil zníženie daní a opatrenia na podporu domácností a firiem a britský úrad pre riadenie dlhu predložil plány na dodatočnú emisiu vo výške 72 miliárd libier (81,63 miliardy eur) na financovanie stimulov.

Britská libra sa prepadla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Libra tak smeruje k najväčšiemu týždennému poklesu voči americkému doláru za dva roky. Aj spoločná európska mena oslabila v priebehu piatkového obchodovania a klesla o 0,9 % na 0,9755 USD po tom, ako predtým dosiahla najnižšiu úroveň od októbra 2002, a to 0,9726 USD/EUR. Dôvodom bolo zníženie podnikateľskej aktivity v súkromnom sektore eurozóny v septembri v dôsledku vyšších cien energií.

Britská libra sa prepadla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images )

Euro je tak na ceste k najväčšiemu týždennému percentuálnemu poklesu od marca. Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu šiestich hlavných mien, vzrástol v piatok na 112,44 bodu, čo je najvyššia hodnota od mája 2002, a prekonal maximá za dve desaťročia dosiahnuté začiatkom tohto týždňa. Neskôr svoj rast skorigoval na 1 % a 112,38 bodu. (1 EUR = 0,88201 GBP)

Viac o téme: PrepadEuroDolárLibra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu