Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skutočný sociálny štát! Úrad práce prepláca sexuálne hračky...aby boli ľudia šťastní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Od roku 2015 si Nóri môžu nechať predpísať sexuálne hračky od lekára. Služba je financovaná úradom práce a sociálnej starostlivosti Norsk Arbejdsog Velferdsforvaltning (NAV). Dopyt je taký veľký, že po piatich rokoch od začiatku sa výdavky viac ako strojnásobili: v roku 2020 minula NAV na sexuálne hračky približne jeden milión eur. Nórsko má len 5,3 milióna obyvateľov. Údaje za roky 2021 a 2022 ešte nie sú k dispozícii.

Lekár a sexuológ Esben Esther Pirelli Benestad pre verejnoprávnu TV NRK povedal: „Pre verejné zdravie je mimoriadne dôležité, aby štát investoval do dobrého sexuálneho života. Ľudia sú potom šťastnejší. Takto môžete zakročiť proti depresii. Vedecké štúdie ukázali, že dobrá sexualita predlžuje život a minimalizuje choroby. Som veľmi rád, že sa využíva aj táto ponuka.“

Pomôcky môžu lekári predpísať tým svojim pacientom, ktorí majú problémy so sexualitou aspoň dva roky. Okrem toho treba vylúčiť, že problémy by mohla vyriešiť liečba liekmi.

Pri splnení kritérií pre sexuálne hračky si lekár môže vybrať vhodnú pomôcku od rôznych poskytovateľov a nechať ju vyúčtovať cez NAV. Jedným z najvýznamnejších dodávateľov je spoločnosť Quintet. Existuje napríklad špeciálny penis vibrátor pre mužov s poškodenou miechou, ktorý stojí takmer 700 eur. Pre ženy sú k dispozícii dildo sady v piatich rôznych tvaroch a veľkostiach. Existujú tiež krúžky na penis a pumpy na penis.

Archívne video

Sexica z Portugalska vyviedla Slávika z miery: Prachař sa na ňom takto zabával!

Tormod Moland je zodpovedným manažérom oddelenia v NAV. Pre NRK povedal: „V roku 2020 dostalo sexuálne pomôcky asi 3000 Nórov. Pacienti majú často za sebou liečbu rakoviny. Niektoré pacientky trpia vaginizmom (mimovoľný spazmus svalov panvového dna obklopujúceho vagínu, pozn. red.). Ale sú aj pacienti s neurologickými ochoreniami.“

Podľa NAV sú najčastejšie predpisované pumpy na penis.

Viac o téme: PomocPreplácanieNórskoSexuálne hračky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu