Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Telefonát odhalil tvrdú ranu obyčajným Rusom! Syn hovorcu Kremľa do vojny nepôjde: Vybavím si to!

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Jeho synovi Nikolajovi sa nechce narukovať.
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Jeho synovi Nikolajovi sa nechce narukovať. (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Syn hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa nechal nachytať žartovným telefonátom: Po správe, že v Rusku má byť mobilizovaných 300 000 záložníkov, zavolal údajný náborový dôstojník Nikolajovi Peskovovi, aby sa s ním porozprával o svojom odvode. 32-ročný muž potom pobúrene vyhlásil, že vec vyrieši "na inej úrovni".

Oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že na boj proti Ukrajine bude povolaných 300 000 záložníkov, vyvolalo protesty a hon na jednosmerné letenky z Ruska. Mladík z kremeľského prostredia tiež nebol veľmi nadšený z toho, že by mal bojovať za vlasť vo vojne proti Ukrajine: Syn tlačového hovorcu Kremľa sa nechal nachytať telefonátom tímu pod vedením ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a bránil sa proti údajnej brannej povinnosti.

"Musíte pochopiť, ja som pán Peskov"

Telefonát uskutočnil Dmitrij Nisovtsev, ktorý sa v priamom prenose na YouTube kanáli Popular Politics vydával za dôstojníka a pripomenul Nikolajovi Peskovovi predpokladaný dátum jeho nástupu. Na druhý deň by sa mal hlásiť na vojenskom komisariáte: „Počkáme na vás zajtra o 10:00,“ povedal falošný dôstojník. Táto správa ho úplne dostala. „Musíte pochopiť, ja som pán Peskov. Nie je správne, že by som tam mal vôbec prísť,“ povedal drsne potomok hovorcu Kremľa.

Peskov varoval: "Ani vy, ani ja to nepotrebujeme"

Nikolaj ďalej vysvetlil, že nedal súhlas na dobrovoľnú brannú povinnosť: „Musím vo všeobecnosti pochopiť, čo sa deje a aké sú moje práva. Že ma zajtra odvediete – ver mi, nepotrebujeme to ani ty, ani ja.“ Keď to jeho spolubesedníka neodradilo, dodal: „Nemám problém brániť svoju vlasť – ale musím pochopiť vhodnosť môjho vystupovania tam. Hovorím o určitých politických nuansách.“ Ak by to bol príkaz od Putina, zavolali by ho, pokračoval, ale varoval: „Nie som obyčajný človek... Aby som to skrátil, vybavím to na inej úrovni. Musím pochopiť, čo a ako by som mal robiť,“ pokračoval Peskov.

Protesty proti mobilizácii v Rusku

Kritik Kremľa Navaľnyj po vyhlásení varoval, že Putinova ohlásená čiastočná mobilizácia povedie k "obrovskej tragédii". Obáva sa „obrovského počtu úmrtí“. Aby sa ruský prezident udržal pri moci, chce „pošpiniť ruky státisícov krvi“. Svoju nespokojnosť s mobilizáciou vyjadrili aj tisícky ruských demonštrantov: Počas protestov bolo zatknutých viac ako 1000 ľudí.

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Viac o téme: VojnaOdvodMobilizáciaUkrajinaNicolai Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu