Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Polícii sa podaril poriadny úlovok: Chytili muža, ktorý vypral 200 miliónov eur v rekordne krátkom čase

Pri razii zatkli Johna Francisa Morrisseya (vľavo).
Pri razii zatkli Johna Francisa Morrisseya (vľavo). (Zdroj: YouTube/euronews (en español))

MARBELLA - V Španielsku chytili muža, ktorý v rámci Európy vypral rekordnú sumu peňazí. Spolu s ním zatkli jeho manželku a ďalších komplicov.

Podľa Europolu „jednu z najväčších pračiek špinavých peňazí v Európe“ chytili pri razii neďaleko Marbelly na pobreží Costa del Sol (južné Španielsko). Podľa britského magazínu The Sun to bol britsko-írsky bývalý vyhadzovač John Francis Morrissey.

Podľa vyšetrovateľov je súčasťou organizácie, ktorá vraj len za posledných 18 mesiacov preprala viac ako 200 miliónov peňazí z kriminálnych transakcií.

Operácia Whitewall

Morriseya zatkli minulý týždeň počas takzvanej "Operácie Whitewall". Policajné orgány v Španielsku, Veľkej Británii, Írsku a Holandsku na tom úzko spolupracovali s Europolom. Hľadali ho aj v USA a bol na sankčnom zozname. V rámci operácií boli zatknutí aj dvaja podozriví komplici v Španielsku a ďalší v Spojenom kráľovstve.

Značka vodky mala zakryť pranie špinavých peňazí

Ako prebiehali "kšefty"? Johnny Morrissey podľa vyšetrovateľov predával luxusnú značku vodky na pobreží Costa del Sol, aby zakryl svoje aktivity spojené s praním špinavých peňazí. Jeho manželka Nicola vraj pôsobila ako konateľka spoločnosti. Jeden z komplicov prevádzkoval autobazár a dodával kartelu vozidlá vybavené skrýšami na prepravu hotovosti.

Podľa Europolu 62-ročný muž a jeho komplici "vyzbierali obrovské sumy v hotovosti od zločineckých organizácií" a potom ich odovzdali zločincom v iných krajinách. Na tento účel použili neformálny finančný systém hawala, v ktorom iba hotovosť mení majiteľa.

Viac o téme: ZatknutieEuropolPráčka peňazíJohn Francis Morrissey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu