Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čína obvinila USA z krádeže citlivých údajov pri kybernetických útokoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Peking obvinil v pondelok Spojené štáty, že podnikli na Čínu už "desaťtisíce" hackerských útokov a odcudzili citlivé údaje, medzi nimi aj dáta z jednej štátnej výskumnej univerzity. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Peking tvrdí, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vykonala v uplynulých rokoch kybernetické útoky na Severozápadnú polytechnickú univerzitu (NWPU) v meste Si-an, ktorá sa špecializuje na letecký a vesmírny výskum. Čína uviedla, že NSA zaútočila na univerzitné siete, prevzala kontrolu nad desiatkami tisíc sieťových zariadení a "ukradla viac ako 140 gigabajtov veľmi dôležitých dát".

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet.
Zobraziť galériu (3)
Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet.  (Zdroj: Getty Images)

Peking tvrdí, že Washingtonu pri predmetných útokoch pomáhali skupiny z Európy a južnej Ázie. NSA sa k predmetným obvineniam bezprostredne nevyjadrila. "Tieto útoky spôsobili značné riziká a nebezpečenstvá pre bežnú prácu a život na našej škole," povedal v rozhovore pre čínsku štátnu televíziu CCTV predstaviteľ univerzity pre kybernetickú bezpečnosť.

Čína obvinila USA z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Washington už v minulosti viackrát obvinil Peking, že podniká kybernetické útoky proti americkým firmám a vládnym agentúram, pripomína AFP. Čína takéto tvrdenia však popiera a tvrdí, že "majstrami sveta" v kybernetickej špionáži sú Spojené štáty.

Viac o téme: KrádežUSAČínaKybernetické útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu