Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na tasmánske pobrežie vyplavilo 14 vorvaňov, ich úmrtie vyšetrujú

Na tasmánske pobrežie vyplavilo 14 vorvaňov, ich úmrtie vyšetrujú Zobraziť galériu (2)
Na tasmánske pobrežie vyplavilo 14 vorvaňov, ich úmrtie vyšetrujú (Zdroj: SITA/Department of Natural Resources and Environment Tasmania via AP)

CANBERRA - Austrálske úrady pre životné prostredie v utorok oznámili, že vyšetrujú úmrtie 14 vorvaňov tuponosých. Informuje o tom agentúra AP.

Vyplavené veľryby našli v pondelok na pláži ostrova King Island, ktorý leží v Bassovom prielive medzi Melbourne a severným pobrežím Tasmánie, uviedlo tasmánske ministerstvo pre prírodné zdroje a životné prostredie. V utorok na ostrov vycestoval tím zo štátneho programu pre ochranu morského života, ktorého členovia vykonajú pitvy uhynutých veľrýb, aby určili príčinu ich smrti.

Úrady zverejnili fotografie veľrýb ležiacich na boku v plytkej vode na kamenistej pláži a plánujú prehľadať priľahlú oblasť, či sa v okolitých vodách nenachádzajú aj ďalšie veľryby. Podľa úradov sa totiž vorvane tuponosé bežne nevyskytujú pri tasmánskom pobreží a oblasť, v ktorej ich vyplavilo na pláž, leží mimo ich obvyklého miesta výskytu.

Na tasmánske pobrežie vyplavilo 14 vorvaňov, ich úmrtie vyšetrujú
Zobraziť galériu (2)
Na tasmánske pobrežie vyplavilo 14 vorvaňov, ich úmrtie vyšetrujú  (Zdroj: SITA/Department of Natural Resources and Environment Tasmania via AP)

"Musí byť vykonané ďalšie vyšetrovanie, no je možné, že išlo o veľryby z jedného samčieho húfu mladých vorvaňov, ktorí sa spojili po opustení materskej skupiny," uviedli tasmánske úrady. Medzičasom tiež varovali surferov a plavcov, aby sa oblasti v okolí pláže vyhýbali pre prípad, že by telá uhynutých veľrýb prilákali do blízkych vôd žraloky.

Pred dvoma rokmi vyplavilo na pieskové pláže na tasmánskom západnom pobreží približne 470 veľrýb - guľohlavcov. Podarilo sa zachrániť 111 z nich, no zvyšok uhynul. Išlo o najrozsiahlejšie masové uviaznutie morských živočíchov na pláži v Austrálii.

Viac o téme: úmrtieVyšetrovanieVorvaňAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu