Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemeckí odberatelia ruského plynu obnovili nominácie na dodávku cez plynovod Nord Stream 1

Plynovod Nord Stream 1 Zobraziť galériu (2)
Plynovod Nord Stream 1 (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemeckí odberatelia ruského zemného plynu obnovili nominácie na dodávky suroviny cez plynovod Nord Stream 1 prvýkrát od odstavenia plynovodu pred zhruba tromi týždňami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nominácie predstavujú požiadavku odberateľov na dodávku plynu, neznamenajú však, že plyn v systéme aj reálne prúdi. Na obnovenie nominácií poukazujú údaje na webovej stránke plynovodov OPAL a NEL, ktoré sú pozemnými časťami plynovodu Nord Stream 1 na nemeckom území.

Nord Stream 1 je najväčšou tepnou na dodávku ruského plynu do Európy

Rusko zastavilo dodávku plynu cez Nord Stream 1, ktorý prepravuje ruský plyn po dne Baltického mora do Nemecka, 31. augusta. Pôvodne mala odstávka plynovodu z dôvodu údržby trvať tri dni, ruský plynárenský koncern Gazprom však dodávky plynu neobnovil. Nord Stream 1 je pritom najväčšou tepnou na dodávku ruského plynu do Európy. Jeho prepravná kapacita je vyše 59 miliárd kubických metrov ročne.

Moskva zo situácie obviňuje západné krajiny a ich sankcie voči ruskému ropnému sektoru, ktoré podľa Kremľa znemožňujú opätovné sprevádzkovanie. Západ to odmieta a tvrdí, že Rusko využíva energie ako ekonomickú zbraň za sankcie, ktoré uvalili na Moskvu za útok na Ukrajinu. 

Putin: Ak chce EÚ viac plynu, nech zruší sankcie

Najnovšie ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň uviedol, že Rusko nenesie žiadnu zodpovednosť za energetickú krízu v Európe, a dodal, že ak chce Európska únia viac plynu, tak nech zruší sankcie, ktoré bránia sprevádzkovaniu plynovodu Nord Stream 2. Ten vedie z Ruska po dne Baltického mora do Nemecka takmer súbežne s plynovodom Nord Stream 1 a dokončili ho pred rokom.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Nemecko však tesne pred inváziou Ruska na Ukrajinu zastavilo schvaľovací proces na jeho sprevádzkovanie. Urobilo tak dva dni pred útokom, keď reagovalo na rozhodnutie Moskvy uznať separatistické oblasti na Ukrajine.  

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa posunula k 92 USD za barel 

Po raste v závere minulého týždňa pokračovali ceny ropy v tomto trende aj v pondelok, pričom cena Brentu sa posunula k hranici 92 USD za barel (159 litrov). Vývoj na trhu čiastočne podporilo oslabenie dolára z niekoľkoročných maxím, ako aj očakávania blížiaceho sa čiastočného embarga na ruskú ropu zo strany Európskej únie. 

"Trhy stále sledujú blížiaci sa začiatok európskych sankcií na ruskú ropu. Embargo na dovoz ropy z Ruska po mori je naplánované na začiatok decembra a ak sa dodávka ropy v tomto období obmedzí, trh nebude môcť počítať s rýchlou kompenzáciou zo strany USA," uviedli v pondelok analytici zo spoločnosti ANZ.  

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.10 h SELČ 91,88 USD (92,30 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 53 centov (0,58 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom, ktorý exspiruje v utorok (20. 9.), dosiahla 85,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 35 centov alebo 0,41 %.

Za celý minulý týždeň však ceny ropy klesli takmer o 2 %, keď ich počas týždňa ovplyvňoval silnejší kurz dolára, ako aj očakávania ďalšieho výrazného zvýšenia úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. To by znamenalo väčší tlak na ekonomiku a zníženie dopytu po rope. Zasadnutie menového výboru Federálneho rezervného systému (Fed) je naplánované na 20. a 21. septembra.

Viac o téme: PlynPlynovodRuskoNemeckoNord Stream 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu