Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Rakva s pozostatkami Alžbety II. dorazila do Edinburghu

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (8)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant)

LONDÝN - Pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok, bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Rakva s kráľovnou Alžbetou II. opustí škótsky zámok Balmoral, kde panovníčka vo štvrtok zomrela, už dnes. My vám zo smutných udalostí prinášame ONLINE.

NAŽIVO Británia má nového kráľa! Karol III. oficiálne zložil sľub

Archívne video: Premiér Eduard Heger: Kariéra Alžbety II. a jej nástup do úradu ukázali, že je to žena, ktorá chcela slúžiť ľudu

Premiér Eduard Heger: Kariéra Alžbety II. a jej nástup do úradu ukázali, že je to žena, ktorá chcela slúžiť ľudu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE

21:30 Davy sledujú, ako katafalk nesúci rakvu kráľovnej Alžbety II., zahalenú škótskym kráľovským štandardom, prechádza cez Mercat Cross v Edinburghu a pokračuje vo svojej ceste do paláca Holyroodhouse z Balmoral. 

Presun rakvy kráľovnej Alžbety II.
Zobraziť galériu (8)
Presun rakvy kráľovnej Alžbety II.  (Zdroj: SITA/Ian Forsyth/Pool Photo via AP)

19:23 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa zúčastní na štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., povedal v nedeľu pre tlačovú agentúru DPA hovorca. Štátny pohreb je naplánovaný na pondelok 19. septembra. Obrad sa bude konať o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

19:10 Český premiér Petr Fiala sa zúčastní na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. V nedeľu to povedal prezident ČR Miloš Zeman pre českú rozhlasovú stanicu Frekvence 1. TASR správu prevzala zo spravodajského portálu Novinky.cz."Poprosil som Petra Fialu, aby sa na pohrebe zúčastnil. Mne zakázali lekári lietať, pretože mám dieru v bruchu kvôli sonde. V budúcnosti mu to vrátim," povedal Zeman.

18:05 Kolónu siedmich čiernych automobilov viedol policajný motocykel nasledovaný pohrebným vozidlom. Ten viezol dubovú rakvu prekrytú kráľovskou štandardou, na ktorej bol položený kvetinový veniec. Kráľovnú na celej ceste dlhej 280 kilometrov sprevádzala jej dcéra princezná Anne s manželom.

Rakvu Alžbety II. priniesli do Edinburghu.
Zobraziť galériu (8)
Rakvu Alžbety II. priniesli do Edinburghu.  (Zdroj: SITA/Jane Barlow/Pool Photo via AP)

Ostatky kráľovnej sú teraz uložené v Trónom sále paláca Holyroodhouse, ktorý je oficiálnym škótskym sídlom panovníka. Pri ukladaní rakvy boli všetky tri mladšie deti kráľovnej Alžbety II. - princovia Andrew a Edward a princezná Anne.

17:32 Smútočná kolóna s rakvou kráľovnej Alžbety II. prišla do Edinburghu. Ide o prvú časť poslednej cesty zosnulej panovníčky, ktorá zomrela vo štvrtok na svojom škótskom vidieckom sídle Balmoral. Ostatky kráľovnej budú dnes uložené v paláci Holyroodhouse, v pondelok rakva s procesiou zamieri do katedrály svätého Jiljí (St. Giles). Tam sa s Alžbetou II. bude môcť rozlúčiť verejnosť.

16:00 V Indii majú v nedeľu štátny smútok za zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II. Vyhlásila ho indická vláda ako prejav úcty voči panovníčke, ktorá zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov. Vláda nariadila spustenie vlajok na pol žrde a zrušenie oficiálnych podujatí v oblasti zábavy. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

14:43 Čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu zagratuloval novému britskému kráľovi Karolovi III. k nástupu na trón. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.

14:39 Kráľ Karol III. kýva davu pred Buckinghamským palácom. 

Kráľ Charles III.
Zobraziť galériu (8)
Kráľ Charles III.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

14:13 Nového britského panovníka Karola III. v nedeľu oficiálne vyhlásili za kráľa v hlavným mestách jednotlivých častí Spojeného kráľovstva - v škótskom Edinburghu, severoírskom Belfaste i metropole Walesu Cardiff. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

Text vyhlásenia prečítali predstavitelia príslušných úradov, ktoré majú na starosti heraldiku v jednotlivých častiach Spojeného kráľovstva a vo Walese aj námestník britského panovníka vo waleskom grófstve South Glamorgan. V Cardiffe text prečítali v angličtine i waleštine, píše BBC. Vo všetkých troch mestách následne vypálili 21 sálv z diel. V každom z nich sa zhromaždili tisíce ľudí. Karol III. nastupuje na trón po svojej matke Alžbete II., ktorá vládla viac než 70 rokov. Táto panovníčka zomrela vo veku 96 rokov vo štvrtok 8. septembra na zámku Balmoral v Škótsku.

13:59 Sprievod po verejnom príhovore k ľudu Škótska odchádza pred Katedrálou sv. Gilesa, na Royal Mile v škótskom Edinburghu, aby oznámil, že sa kráľ Karol III. ujal moci.

Odchod sprievodu.
Zobraziť galériu (8)
Odchod sprievodu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

13:26 Britská organizácia The Royal Parks na svojej webstránke vyzvala ľudí, aby ako prejav úcty zosnulej kráľovnej Alžbete II. neprinášali do parkov nijakých plyšových medvedíkov, balóny či sviečky, ale len kvety, a to bez obalov. Informujú o tom v nedeľu agentúry PA Media a DPA.

MIMORIADNY ONLINE Rakva s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Victoria Jones)

11:36 Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou Alžbetou II. sa vydala zo zámku Balmoral na Škótskej vysočine na šesťhodinovú cestu do paláca Holyrood v Edinburghu. Kráľovnú, ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov, na poslednej ceste sprevádza jej dcéra, princezná Anne. Kolónu siedmich čiernych automobilov vedie policajný motocykel nasledovaný pohrebným vozidlom. Dubovú rakvu, ktorá bola doteraz uložená v tanečnom sále Balmoralu prekrytá kráľovskou štandartou, do neho vložilo šesť správcov. Kolóna na 280 kilometrov dlhej ceste do Edinburghu prejde škótskymi mestami i dedinami vrátane Aberdeenu, Dundee a Perthu.

11:03 Titulným stránkam britských tlačených médií v nedeľu dominujú zábery princov Williama a Harryho a ich manželiek, naznačujúce ich možné zmierenie. Štvorica si v sobotu totiž spoločne pred Windsorským hradom prišla pozrieť kvety a dary, ktoré tam Briti priniesli na znak úcty zosnulej kráľovnej Alžbety II. Informuje o tom agentúra AFP.

08:52 V Austrálii a na Novom Zélande sa v nedeľu uskutočnili slávnostné ceremónie, počas ktorých bol britský kráľ Karol III. vyhlásený za hlavu ich štátov. Informuje o tom denník The Guardian.

07:44 Britská premiérka Liz Trussová bude sprevádzať nového kráľa Karola III. na ceste, počas ktorej navštívi štyri národy Veľkej Británie a bude viesť dni štátneho smútku za jeho matkou kráľovnou Alžbetou II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov.

MIMORIADNY ONLINE Rakva s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

06:22 Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sa plánuje zúčastniť na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. Informovala o tom v nedeľu agentúra Yonhap, s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu.

05:52 Rakva s kráľovnou Alžbetou II. dnes opustí škótsky zámok Balmoral, kde panovníčka vo štvrtok zomrela. Dubová rakva v pohrebnom vozidle pôjde s niekoľkými vopred naplánovanými zastávkami do Edinburghu, kde večer spočinie v sále paláca Holyroodhouse. Očakáva sa, že cesta potrvá asi šesť hodín, trasu zrejme budú lemovať desaťtisíce ľudí, ktorí prídu zosnulej kráľovnej vzdať hold.

MIMORIADNY ONLINE Rakva s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

05:51 Pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok, bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Informuje o tom webová stránka stanice BBC, pre ktorú to potvrdil Buckinghamský palác. Pohreb sa uskutoční o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Buckinghamský palác takisto uviedol, že pozostatky kráľovnej následne prevezú do Kaplnky svätého Juraja na Windsorskom hrade, kde ich uložia do hrobu.

Viac o téme: PohrebúmrtieBritániaKráľovná Alžbeta II.Kraol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu