Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Zomrela Alžbeta II.: Buckinghamský palác potvrdil dátum pohrebu!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP/Jonathan Brady)

LONDÝN - Svet zasiahla obzvlášť smutná správ. Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok na škótskom zámku Balmoral britská kráľovná Alžbeta II, ktorá bola najdlhšie vládnucou panovníčkou na britskom tróne. Novým kráľom sa tak stal Karol III., jej najstarší syn Charles. Jej úmrtie zasiahlo aj Slovensko, ktoré na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. rozvsvietilo Bratislavský hrad. My vám zo smutných udalostí prinášame ONLINE.

NAŽIVO Británia má nového kráľa! Karol III. oficiálne zložil sľub

Kráľovná Alžbeta II., ktorá zomrela vo štvrtok 8. septembra v popoludňajších hodinách, bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov. Pohreb sa podľa britských médií uskutoční vo Westminsterskom opátstve desať dní po jej smrti.

Archívne video: Premiér Eduard Heger: Kariéra Alžbety II. a jej nástup do úradu ukázali, že je to žena, ktorá chcela slúžiť ľudu

Premiér Eduard Heger: Kariéra Alžbety II. a jej nástup do úradu ukázali, že je to žena, ktorá chcela slúžiť ľudu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE

20:35 Princ William a Catherine spolu s princom Harrym a Meghan vzdávajú hold pri ich prvom spoločnom verejnom vystúpení od smrti kráľovnej.

19:15 Princ William v sobotu sľúbil, že si uctí pamiatku svojej starej mamy, kráľovnej Alžbety II. tým, že podporí svojho otca, kráľa Karola III. Uviedol to vo svojom prvom vyhlásení po smrti britskej kráľovnej. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

 

"My grandmother famously said that grief was the price we pay for love. All of the sadness we will feel in the coming...

Posted by The Royal Family on Saturday, September 10, 2022

18:15 Pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok, bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne. TASR správu prevzala v sobotu z webovej stránky stanice BBC, pre ktorú to potvrdil Buckinghamský palác.

Pohreb sa uskutoční o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Buckinghamský palác takisto uviedol, že pozostatky kráľovnej následne prevezú do Kaplnky svätého Juraja na Windsorskom hrade, kde ich uložia do hrobu. Rakva kráľovnej Alžbety II. bude od stredy 14. septembra vystavená so štátnymi poctami vo Westminster Hall - najstaršej časti Westminsterského paláca.

17:08 Británia sa pripravuje na prvý štátny pohreb za posledných takmer 60 rokov. Predstavitelia bezpečnostných zložiek plánujú "najväčšiu policajnú a ochrannú operáciu" v dejinách Spojeného kráľovstva. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Polícia oprašuje dlho pripravené plány na ochranu účastníkov historického pohrebu zosnulej kráľovnej Alžbety II., na ktorý prídu svetoví politickí lídri, členovia kráľovských rodín a milióny ďalších ľudí. Očakáva sa, že v Londýne sa v čase pohrebu zídu obrovské davy.

16:43 Veľká časť britskej kráľovskej rodiny zostáva na zámku Balmoral v Škótsku, kde vo štvrtok zomrela panovníčka Alžbeta II. Jej tri mladšie deti - princovia Andrew a Edward a princezná Anne - dnes spoločne s rodinami prvýkrát opustili brány letného sídla a vyrazili na súkromnú bohoslužbu do blízkeho kostola, uviedol server BBC News. Po návrate si pozreli odkazy a kvety, ktoré ako prejav smútku a sústrasti na miesto nosia tisícky ľudí.

MIMORIADNY ONLINE Zomrela Alžbeta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/Pool Photo via AP)

MIMORIADNY ONLINE Zomrela Alžbeta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/Pool Photo via AP)

15:47 Členovia kráľovskej rodiny si pozerajú kvetinové pocty pri bránach zámku Balmoral.

14:34 Britská premiérka Liz Trussová a vysokopostavení členovia vlády v sobotu popoludní zložili prísahu vernosti novému britskému kráľovi Karolovi III. v Dolnej Snemovni britského parlamentu. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

13:55 Prezident Miloš Zeman dnes zaslal list novému britskému panovníkovi Karlovi III. Poprial mu veľa síl a úspechov v neľahkej dobe. Zároveň ho pozval na opätovnú návštevu Českej republiky.

13:40 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zaslal svoje "najúprimnejšie blahoželanie" britskému kráľovi Karolovi III. po tom, ako sa v sobotu predpoludním oficiálne stal novým britským panovníkom. Informuje o tom agentúra AFP. "Prijmite prosím moje úprimné blahoželanie k Vášmu nástupu na trón... Prajem Vášmu Veličenstvu úspech, pevné zdravie a predovšetkým to najlepšie," uvádza sa podľa Kremľa v telegrame adresovanom Karolovi III.

12:39 Vyhlásenie ustanovujúce nového britského kráľa Karola III. verejne prečítal v sobotu o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) z balkóna londýnskeho Paláca svätého Jakuba nad nádvorím Friary Court kráľovský predstaviteľ odetý v tradičnom slávnostnom odeve. Informuje o tom stanica BBC. 

11:53 Karol III., ktorého v sobotu rada pre nástupníctvo trónu v Londýne vyhlásila za nového britského kráľa, v Paláci svätého Jakuba v Londýne následne zložil a podpísal slávnostnú prísahu. Informuje o tom stanica BBC. "Je mojou smutnou povinnosťou oznámiť vám smrť mojej milovanej matky, kráľovnej (Alžbety II.)," povedal Karol III. Dodal, že vie, ako hlboko s ním súcití celý národ a dokonca celý svet v dôsledku "nenapraviteľnej straty, akú sme my všetci utrpeli".

MIMORIADNY ONLINE Zomrela Alžbeta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/APKirsty O'Connor/)

11:46 Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. sa stal kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu vo štvrtok automaticky po jej smrti. Jeho oficiálne vyhlásenie však učinila v sobotu rada pre nástupníctvo trónu zložená zo stoviek politikov vrátane ministrov či bývalých premiérov, lídra opozície, ďalších vysokopostavených štátnych úradníkov, biskupov a tiež členov kráľovskej rodiny. Vyhlásenie budú sprevádzať salvy vypálené z Hyde Parku a londýnskeho Toweru.

MIMORIADNY ONLINE Zomrela Alžbeta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Victoria Jones)

11:22 Karol III. sa v sobotu predpoludním počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne oficiálne stal novým britským kráľom. Informujú o tom britské médiá a tlačové agentúry AP AFP.

11:18 Členovia britskej vlády premiérky Liz Trussovej sa v sobotu po prvý raz stretnú s novým kráľom Karolom III. Informuje o tom atnica Sky News. Niektorí z ministrov sú medzi členmi rady pre nástupníctvo trónu, ktorá sa schádza v sobotu o 10.00 h miestneho času (11.00 h SELČ) v Paláci svätého Jakuba v Londýne, aby oficiálne vyhlásila Karola III. za nového monarchu Británie. Neskôr sa presunú do Buckinghamského paláca na audienciu u panovníka.

10:57 Prvý verejný prejav nového britského kráľa Karola III. mal osobný tón a bol plný emócií, panovník pri ňom ukázal svoju majestátnosť, píše dnes britská tlač. Kráľ prehovoril k Britom v prejave prenášanom televíznymi stanicami v piatok večer, deň po tom, čo po siedmich desaťročiach na tróne zomrela jeho matka, kráľovná Alžbeta II.

06:38 Japonský cisár Naruhito sa plánuje zúčastniť pohrebu britskej kráľovnej Alžbety II., napísala dnes japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na vládne zdroje. Podľa televízie Asahi účasť zvažuje aj japonský premiér Fumio Kišida. Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim monarchom v britských dejinách. Zomrela vo štvrtok vo svojom škótskom letnom sídle Balmoral vo veku 96 rokov.

06:20 V noci nasvietili Brtaislavský hrad na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR. Na hrade svietila vlajka Spojeného kráľovstva od 20.00 do 23.00 h.

MIMORIADNY ONLINE Zomrela Alžbeta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

05:58 Austrálsky premiér Anthony Albanesa si dnes uctil pamiatku britskej kráľovnej Alžbety II. položením venca k jej soche pri budove parlamentu v Canberre, a poznamenal, že Austrálčania smúti "nad obrovskou stratou". Informuje o tom agentúra Reuters.

Viac o téme: úmrtieBritániaBritská kráľovnáAlžbeta IIKarol III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu