Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úctu zosnulej Alžbete II. vyjadril Biely dom i bývalí prezidenti USA

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/Jim Watson/Pool via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vzdal úctu vo štvrtok zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II., ktorú nazval "štátničkou neprekonateľnej dôstojnosti". Dodal, že sa teší na spoluprácu s novým panovníkom, kráľom Karolom III, s ktorým ho už teraz podľa jeho slov spája "blízke priateľstvo". Informuje o tom agentúra AFP.

Biden vo vyhlásení s manželkou Jill povedal, že kráľovná Alžbeta II., ktorá bola na tróne 70 rokov, prehĺbila spojenectvo Británie a Spojených štátov. Dodal, že prispela k tomu, aby bol vzťah oboch krajín mimoriadny. Ako sa ďalej píše vo vyhlásení Bieleho domu, Alžbeta II. bola "viac než panovníčkou" a bola zdrojom hrdosti pre mnohé generácie Britov.

Bývalý americký prezident Barack Obama ocenil Alžbetu II. za jej "neúnavnú, dôstojnú verejnú službu". "(Moja manželka) Michelle a ja sme mali to šťastie, že sme spoznali Jej Veličenstvo a veľa pre nás znamenala," uviedol Obama vo vyhlásení. Vláda Alžbety II. sa podľa slov Obamu vyznačovala "pôvabom, eleganciou a neúnavnou pracovnou etikou", pričom "vzdorovala nástrahám a očakávaniam kladeným na ženy jej generácie".

Bidenov predchodca v Bielom dome Donald Trump vo vyhlásení uviedol, že Alžbeta II. zostane v pamäti "pre jej vernosť svojej krajine a jej neochvejnú oddanosť svojim krajanom", píše agentúra AP. "Melania a ja si navždy budeme vážiť čas strávený s kráľovnou a nikdy nezabudneme na veľkorysé priateľstvo, veľkú múdrosť a úžasný zmysel pre humor Jej Veličenstva," dodal Trump.  

Úprimnú sústrasť vyjadrili tiež americkí exprezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Jimmy Carter.

Viac o téme: úmrtieReakciaUSAKráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu