Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Predstavitelia inštitúcií EÚ: Alžbeta II. bola príkladom pre všetkých

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Prejavy sústrasti britskej kráľovskej rodine a občanom Spojeného kráľovstva v súvislosti s úmrtím kráľovnej Alžbety II. zaslali vo štvrtok večer najvyšší lídri inštitúcií Európskej únie, ktorí zároveň vyzdvihli jej oddanosť službe a skutočnosť, že bola symbolom sily a kontinuity v meniacom sa svete. Informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Kráľovná zomrela vo veku 96 rokov na škótskom zámku Balmoral. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom vyhlásení na Twitteri uviedla, že kráľovná Alžbeta II. bola svedkom vojny aj zmierenia v Európe a aj mimo nej a hlbokých premien na našej planéte i v našej spoločnosti. "Bola majákom kontinuity počas týchto zmien, neprestávala prejavovať pokoj a oddanosť, ktoré mnohým dodávali silu. Nech odpočíva v pokoji," uviedla šéfka exekutívy EÚ.  

Predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom sústrastnom prejave na Twitteri pripomenul, že zosnulá britská panovníčka mala prezývku aj "Alžbeta Stála" a to aj preto, že "svojou službou a oddanosťou nám nikdy nezabudla ukázať dôležitosť trvalých hodnôt v modernom svete".

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová vo vyhlásení pre médiá pripomenula, že len málokto formoval históriu sveta ako Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II. "Jej nezlomný záväzok k povinnostiam a službe bol príkladom pre všetkých. Svet smúti spolu s ľuďmi v Spojenom kráľovstve aj mimo neho. Bola to skutočná kráľovná Alžbeta Veľká," odkázala šéfka europarlamentu.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo svojom oficiálnom vyhlásení skonštatoval, že "pozoruhodné panovanie" kráľovnej Alžbety II. bolo svedkom kľúčových udalosti 20. a 21. storočia. "EÚ vzdáva hold jej jedinečnému príspevku k budovaniu mieru a zmierenia. Kým jej stratu pociťuje celý svet, naše bezprostredné myšlienky sú s jej rodinou a obyvateľmi Spojeného kráľovstva," uviedol Borrell.

Viac o téme: SmrťReakcieInštitúcieKráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu