Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reaguje celý svet: Svetoví lídri v kondolenciách vyzdvihujú rolu Alžbety II.

Britská kráľovná Alžbeta II. zomrela
Britská kráľovná Alžbeta II. zomrela (Zdroj: TASR/Buckingham Palace via AP)

NEW YORK - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyjadril vo štvrtok úctu britskej kráľovnej Alžbete II., najdlhšie vládnucej panovníčke, ktorá zomrela vo veku 96 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ako najdlhšie žijúca a najdlhšie panujúca hlava štátu v Spojenom kráľovstve bola kráľovná Alžbeta II. na celom svete obdivovaná pre svoj pôvab, dôstojnosť a oddanosť. Bola upokojujúcou prítomnosťou počas desaťročí rozsiahlych zmien," uviedol Guterres vo vyhlásení.

Hlbokú sústrasť v súvislosti s úmrtím Alžbety II. vyjadril vo štvrtok aj Biely dom. Ako uviedol, bola vodkyňou jedného z najsilnejších spojencov Spojených štátov. "Naše srdcia a naše myšlienky sú s rodinnými príslušníkmi kráľovnej (a) s ľudom Spojeného kráľovstva," uviedla niekoľko minút po oznámení úmrtia britskej panovníčky hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová.

Svetoví lídri v kondolenciách vyzdvihujú rolu Alžbety II.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojej reakcii na úmrtie britskej panovníčky Alžbety II. uviedol, že "stelesňovala kontinuitu a jednotu britského národa počas 70 rokov". Vo svojom statuse na Twitteri Macron napísal: "Zachovám si spomienku na priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá ovplyvnila svoju krajinu a svoje storočie ako nikto predtým".

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyjadrila smútok nad správou o kráľovninom úmrtí a vo svojom tvíte  zdôraznila: "Nemecko jej zostane navždy vďačné, že nám po hrôze druhej svetovej vojny podala ruku na zmierenie."

Taliansky premiér Mario Draghi v kondolenčnej správe vyzdvihol zosnulú britskú kráľovnú ako "výraznú protagonistku svetových dejín posledných 70 rokov". Draghi, ktorý talianskej vláde predsedá do predčasných volieb, uviedol, že Alžbeta II. reprezentovala Spojené kráľovstvo a britské Spoločenstvo národov "s vyrovnanosťou, múdrosťou, rešpektom k inštitúciám a demokracii". Sústrasť britskej kráľovskej rodine vyjadril aj izraelský premiér Jair Lapid, podľa ktorého zosnulá panovníčka "zanecháva po sebe jedinečné dedičstvo vodcovstva a služby."

Kráľovná Alžbeta II. bola skalou, na ktorej bola vystavaná moderná Británia, správami o jej smrti sme zdrvení, uviedla britská premiérka Liz Trussová. Dnešok je podľa nej dňom veľkej straty, ale kráľovná, milovaná v Británii i po celom svete, po sebe zanechala veľký odkaz. Panovníčka, ktorá vládla Británii 70 rokov, zomrela dnes popoludní vo veku 96 rokov. Novým britským kráľom sa stal jej najstarší syn, doterajší princ Charles. "Bože ochraňuj kráľa," zakončila príhovor pred tradičným londýnskym sídlom premiérov v Downing Street premiérka Trussová.

Kráľovná Alžbeta II. navždy zostane v našich srdciach

Hlboký zármutok nad smrťou britskej panovníčky Alžbety II. vyjadril vo štvrtok český prezident Miloš Zeman. Uviedol to jeho hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter. "Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach," odkázal český prezident prostredníctvom hovorcu.

Sústrasť britskej kráľovskej rodine, obyvateľom Británie a Spoločenstvu národov vyjadril aj český premiér Petr Fiala. "Odišla veľká osobnosť svetových dejín. So šarmom, gráciou a silou veľkej panovníčky previedla Spojené kráľovstvo ťažkými aj dobrými časmi," dodal úrad vlády.

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil uviedol, že britská kráľovná bola symbolom kontinuity a stability. "Kráľ Charles má teraz pred sebou náročnú úlohu," dodal Vystrčil. Predsedníčka dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová vyzdvihla panovníčkinu oddanosť vlasti a podriadenosť potrebám svojho ľudu. "Obdivovala som ju," dodala.

Skon Alžbety II. je "nenapraviteľnou stratou"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijal správu o smrti kráľovnej Alžbety II. s hlbokým smútkom a jej skon označil za nenapraviteľnú stratu. Svoju sústrasť britskej kráľovskej rodine, ako aj národom Británie a Spoločenstva národov vyjadril Zelenskyj prostredníctvom sociálnych sietí.

Ako informovala agentúra AFP, mnohí nemeckí politici označili zosnulú kráľovnú Alžbetu II. za "symbol zmierenia" po dvoch svetových vojnách. "Jej záväzok k nemecko-britskému zmiereniu po hrôzach druhej svetovej vojny zostane nezabudnutý," konštatoval nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier zasa uviedol, že štátna návšteva kráľovnej v povojnovom Nemecku v roku 1965 bola "dôležitým signálom zmierenia po dvoch zničujúcich svetových vojnách".

Prejav sústrasti britskej kráľovskej rodine, britskej vláde, občanom Británie i Spoločenstva národov zaslal aj španielsky premiér Pedro Sánchez či belgický kráľ Filip. Alžbeta II. bola podľa Sáncheza osobnosťou celosvetového významu, "svedkyňou a tvorkyňou britskej a európskej histórie."

Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil zosnulú kráľovnú Alžbetu II. za ikonu a dodal, že považuje za česť, že sa s ňou mohol osobne stretnúť. "Ikona, symbol moci, kultúry a tradícií Spojeného kráľovstva... Mal som tú česť sa s ňou osobne stretnúť. Nech odpočíva v pokoji," napísal Morawiecki na svojom Facebooku.

Pakistanský prezident Árif Alví vo svojej reakcii označil  kráľovnú Alžbetu II. za "veľkú a dobrotivú vládkyňu". Dodal, že jej odchod zanecháva "obrovské prázdno". Uviedol však, že Alžbeta II. bude "zlatými písmenami zapísaná v análoch svetových dejín".

Premiér Trudeau vzdal úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II.

Kanadský premiér Justin Trudeau vzdal vo štvrtok úctu "múdrosti, dobrosrdečnosti a vrúcnosti" britskej panovníčky Alžbety II., ktorá zomrela na škótskom zámku Balmoral vo veku 96 rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Trudeau uviedol, že v Kanade sa o smrti kráľovnej dozvedeli so zarmúteným srdcom. "Bola stálou prítomnosťou v našich životoch – a jej služba Kanaďanom navždy zostane významnou súčasťou histórie našej krajiny," zdôraznil. "Keď sa obzrieme späť na jej život a jej vládu, ktorá trvala toľko desaťročí, Kanaďania si budú vždy pamätať a vážiť múdrosť, oddanosť a vrúcnosť Jej Veličenstva. Naše myšlienky sú s kráľovskou rodinou v týchto najťažších chvíľach," napísal kanadský premiér na sociálnej sieti Twitter.

Kráľovná Alžbeta II. mala jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými

Bývalý britský premiér Boris Johnson označil deň úmrtia kráľovnej Alžbety II. za najsmutnejší deň Británie, keďže zosnulá panovníčka mala podľa neho "jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými". Johnson to vo štvrtok uviedol na svojom účte na Twitteri.

"(Kráľovná) bola taká nadčasová a úžasná, až sa obávam, že sme ako deti verili tomu, že bude pokračovať stále ďalej a ďalej," napísal Johnson. Dodal, že Alžbeta II. bola v mnohých ohľadoch najlepšou panovníčkou v britských dejinách. "Nielen že zmodernizovala konštitučnú monarchiu, ale dala krajine následníka trónu, ktorý ponesie jej dedičstvo a ktorého zmysel pre povinnosť je v súlade s (hodnotami) jeho matky a vlasti," dodal bývalý premiér.

Johnson zároveň uviedol, že mnohí ľudia si až teraz uvedomili, "čo pre nich kráľovná znamenala, aké veci urobila a ako veľmi ju milovali". Ocenil tiež kľúčovú úlohu, ktorú panovníčka nesebecky niesla v súvislosti s jednotou a kontinuitou britskej monarchie.

Smútia aj v Číne a Japonsku

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok vyjadril "úprimnú sústrasť britskej vláde a ľudu" po smrti kráľovnej Alžbety II. Hlboký smútok nad úmrtím britskej panovníčky vyjadril aj japonský premiér Fumio Kišida, podľa ktorého ide o "veľkú stratu" pre celý svet. Informuje o tom agentúra AFP. "Si Ťin-pching v mene čínskej vlády a čínskeho ľudu, ako aj vo svojom mene, vyjadruje hlbokú sústrasť. Jej odchod je pre Britov veľkou stratou," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili čínske štátne médiá.

Peking pripomenul, že Alžbeta II. bola prvou britskou panovníčkou, ktorá navštívila Čínu a ocenil dlhovekosť jej vlády, ako najdlhšie slúžiacej panovníčky v britskej histórii. Si Ťin-pching pripisuje veľký význam rozvoju čínsko-britských vzťahov a je "ochotný spolupracovať s kráľom Karolom III. na podpore zdravého a stabilného rozvoja bilaterálnych vzťahov v prospech oboch krajín a ich národov", píše sa vo vyhlásení.

Premiér Kišida vyjadril v mene japonskej vlády úprimnú sústrasť kráľovskej rodine a obyvateľom Veľkej Británie, pričom smrť kráľovnej Alžbety II. v ňom zanechala "hlbokú ľútosť". "Smrť kráľovnej, ktorá viedla Britániu v nepokojných časoch vo svete, je veľkou stratou nielen pre britský ľud, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo," povedal japonský premiér.

Kišida ocenil jej "mimoriadne dôležitú úlohu pri udržiavaní svetového mieru a stability". Dodal, že "výrazne prispela k posilneniu japonsko-britských vzťahov". Vlajky v Japonsku budú na znak úcty k zosnulej panovníčke spustené na pol žrde, uviedol hlavný tajomník úradu vlády Hirokazu Macuno.

Sústrasť vyjadrilo aj Rakúsko, Poľsko a Maďarsko

Je ťažké predstaviť si svet bez kráľovnej, povedal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Sústrasť Británii v spojitosti so smrťou Alžbety II. vyjadrili aj poľský prezident Andrzej Duda a maďarský premiér Viktor Orbán.

Rakúsky prezident Van der Bellen vo videu na sociálnej sieti Twitter pripomenul, že Alžbeta II. "ani v pohnutých časoch nikdy nestrácala autoritu, sebavedomie, disciplínu, zmysel pre povinnosť, neochvejnosť, či svoj britský humor". Dodal, že sa stretla s významnými štátnikmi uplynulého storočia vrátane britských premiérov Winstona Churchila a Margaret Thatcherovej, nemeckých spolkových kancelárov Willyho Brandta a Helmutha Kohla, či francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda.

"Bola pozitívnou energiou vo svete. Zbohom, kráľovná Alžbeta," dodal Van der Bellen. Sústrasť kráľovskej rodine a obyvateľom Británie na Twitteri vyjadrili aj rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer a minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

"Celé desaťročia bola stelesnením všetkého, čo robí Britániu naozaj veľkou," napísal na Twitteri poľský prezident Andrzej Duda a dodal, že Poľsko a celý svet bude na ňu spomínať.

Maďarský premiér poslal britskej premiérke Liz Trussovej sústrastný telegram. Viktor Orbán v ňom uviedol, že je "otrasený a zarmútený" správou o Alžbetinej smrti, píše agentúra MTI s odvolaním sa na úrad maďarského premiéra. "Jej oddanosť a služba dávajú príklad pre nás všetkých," povedal Orbán a pripomenul návštevu kráľovnej v Maďarsku v roku 1993.

Kráľovná Alžbeta zomrela vo štvrtok popoludní na zámku Balmoral v Škótsku.

Viac o téme: úmrtieReakciaUSAOSNKráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu