Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Navaľnyj oznámil, že vo väzbe ho zbavili práva na dôvernosť právnych dokumentov

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Odsúdený ruský opozičný politik a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj vo štvrtok oznámil, že predstavitelia väznice, kde si odpykáva svoj trest, ho zbavili práva na zachovanie dôvernosti dokumentov, ktoré si posúva so svojimi právnymi zástupcami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako sa píše na Navaľného účte na sociálnej sieti Twitter, všetka jeho korešpondenčná komunikácia s jeho právnym tímom je odteraz predmetom trojdňových kontrol zo strany personálu väznice. Navaľnyj priblížil, že ak s ním bude chcieť jeho právnik konzultovať návrh sťažnosti voči trestaneckej kolónii, najprv ju bude musieť dať predstaviteľom väznice, pričom dokumenty sa k nemu dostanú až o tri dni neskôr. Dodal, že ďalšie tri dni potrvá, kým sa dostanú naspäť k právnikovi s jeho pripomienkami.

Navaľnyj v tvíte prostredníctvom svojich právnikov uviedol, že predstavitelia väznice mu odmietli povedať dôvody tohto rozhodnutia. Ako doplnil, so svojimi právnikmi teraz komunikuje cez "dvojité plastové sklo s mrežami vo vnútri", pričom tento spôsob rozhovoru pripomína podľa neho pantomímu. Väzenské orgány podľa Navaľného tvrdia, že naďalej pácha trestné činy aj z väzenia, odmietli však uviesť, o aké zločiny údajne ide. Ruská federálna väzenská služba (FSIN) na žiadosť Reuters o reakciu bezprostredne nereagovala.

Navaľnyj si odpykáva takmer 12-ročný trest

Navaľnyj si odpykáva 11,5-ročný trest za porušenie podmienok podmienečného trestu, finančný podvod a pohŕdanie súdom. Nachádza sa v trestaneckej kolónii č. 6 v meste Melechovo, ležiacom približne 260 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Navaľnyj sa v Nemecku v auguste 2020 vyliečil z otravy novičkom, z ktorej viní Kremeľ, avšak neskôr sa rozhodol vrátiť do Ruska, kde ho zadržali. Ako tvrdí, všetky obvinenia voči nemu sú vykonštruované a slúžia ako zámienka na zmarenie jeho politických ambícií a jeho umlčanie.

Viac o téme: VäzenieDokumentyPrávoRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu