Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový terminál na LNG už je v prevádzke: Dorazil prvý americký tanker, nahradí časť ruského plynu v Česku

Do Eemshavenu prichádza plávajúci plynový terminál. Zobraziť galériu (2)
Do Eemshavenu prichádza plávajúci plynový terminál. (Zdroj: profimedia.sk)

EEMSHAVEN - K novému terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v holandskom prístave Eemshaven dnes dorazil prvý tanker s plynom. Informovala o tom agentúra Reuters. Hovorkyňa energetickej spoločnosti Gasunie uviedla, že posádka plavidla začala vykládku u plávajúcej jednotky na spätné splyňovanie kvapaliny. Asi tretinu kapacity si v termináli prenajala Česká republika.

Tanker Murex bol naložený skvapalneným zemným plynom v termináli Sabine Pass na pobreží Mexického zálivu v Spojených štátoch.

Dnešného slávnostného zahájenia prevádzky nového terminálu v Eemshavene blízko Groningenu sa v Holandsku okrem iných zúčastní český premiér Petr Fiala a pôvodne sa mal zúčastniť aj český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela. Ten ale okolo poludnia na twitteri oznámil, že miesto do Holandska ide do Bruselu, aby sa pripravil na piatkové rokovanie ministrov EÚ zodpovedných za energetiku.

Nový terminál v Eemshavene posilní možnosti dovozu LNG pred nadchádzajúcou zimou. To je kľúčové v situácii, keď Európa prechádza energetickou krízou vyvolanou zhoršením vzťahov medzi Ruskom a Západom po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Prudký rast cien energií spôsobil, že niektoré európske ekonomiky sú na pokraji recesie. Vlády sú tak nútené urýchliť využitie plávajúcich terminálov, ktoré sa dajú vybudovať rýchlejšie ako podobné zariadenia na pevnine.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Tretinu ročnej kapacity nového terminálu v Holandsku si prostredníctvom energetickej spoločnosti ČEZ na svoje účely prenajala Česká republika. Štátu pomôže pokryť až tretinu ročnej spotreby plynu a znížiť tým závislosť na tejto surovine z Ruska.

Síkela už skôr uviedol, že plyn z terminálu v Holandsku predĺži spotrebu plynu v Českej republike o jeden a pol až dva mesiace. Podľa neho sa podarí ešte v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne prepraviť do Česka až 1,5 miliardy metrov kubických suroviny.

Viac o téme: TankerHolandskoLNGSkvapalnený plyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu