Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa čelí najhoršej energetickej kríze od 70. rokov 20. storočia: Pred katastrofou nás zachránilo počasie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Európa sa zatiaľ dokázala vyhnúť najhorším scenárom vývoja tohtoročnej zimnej energetickej krízy, ktorá zahŕňa nedostatok plynu, výpadky elektriny či rozsiahle odstavenia priemyselných aktivít. Vďačí za to hlavne počasiu. Mierna zima totiž obmedzuje dopyt po plyne a spomaľuje jeho čerpanie zo zásobníkov. Zároveň sa vďaka lodnej preprave zvyšujú dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG).

Podľa analytika Thomasa Rodgersa zo spoločnosti ICIS by sa do konca februára mohli zásoby plynu v Európe vrátiť do normálu, ktoré sa momentálne pre toto ročné obdobie nachádzajú na rekordných minimách. Na obzore ale, našťastie, nie sú žiadne veľké mrazy. Bloomberg upozorňuje, že by to znamenalo úľavu pre región, ktorý práve prechádza najhoršou energetickou krízou od ropného šoku v 70. rokoch minulého storočia.

Európu od leta trápia slabšie dodávky od kľúčového dodávateľa, ktorým je Rusko. Situáciu navyše zhoršuje prerušenie ťažby na nórskych poliach, odstávky francúzskych reaktorov a ukončenie prevádzky polovice nemeckých jadrových elektrární. "Počasie je zatiaľ na našej strane. Situácia vyzerá rozhodne lepšie ako na konci decembra," uviedol analytik ropného a plynového trhu Ron Smith zo spoločnosti BCS Global Markets. 

Závislosť na energiách 

Januárové teploty sa pohybovali nad normálom, čo zmiernilo tlak na trh v čase eskalujúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Obavy boli vyvolané z prerušenia dodávok v dôsledku vojenského konfliktu. "Hoci to predstavuje hrozbu najmä pre východnú Európu, tieto udalosti by mohli ovplyvniť aj svetový trh," uviedol analytik Biraj Borkhataria z RBC Europe. Rusko síce popiera, že plánuje inváziu na Ukrajinu, obchodníkov však pretrvávajúca neistota znervózňuje. "Silná závislosť na Rusku zostáva najväčším rizikom pre trh s plynom v Európe," skonštatoval analytik Georgi Slavov z maklérskej spoločnosti Marex Spectron.

Európske zásoby plynu by mohol ešte túto zimu ohroziť príchod dlhšieho obdobia mrazov. Dlhodobé predpovede však zatiaľ hlásia teplejší február a marec. Situáciu pomáhajú zlepšovať aj silné vetry, vďaka ktorým veterné elektrárne v Británii produkujú za posledné dni rekordné množstvo elektriny.

Prebytok vďaka počasiu

Európske zásoby plynu sa na začiatku roka nachádzali deväť miliárd metrov kubických pod minuloročným sezónnym minimom. Tento rozdiel však odvtedy klesol o viac ako polovicu. Podľa Rodgersa by sa zásoby mohli vrátiť k obvyklým úrovniam z posledných rokov do konca februára za predpokladu, že odber sa bude aj naďalej pohybovať na úrovni tohtoročného priemeru. K Európe je okrem toho vľúdny aj globálny trh. Mierna zima v decembri vytvorila v Číne prebytok LNG, takže krajina môže časť dodávok predávať iným odberateľom. Dostatok zrážok V Brazílii zas zvýšil výkon vodných elektrární, čo tiež uvoľnilo dodávky LNG. Zvýšenie dodávok v krátkom období však nutne nemusí znamenať trvalé riešenie energetickej krízy v Európe. Ceny termínových kontraktov ukazujú, že náklady na plyn zostanú vyššie ako obvykle až do roku 2025, kedy by malo začať fungovať väčšie množstvo LNG projektov. Navyše neexistuje takmer žiadny rozdiel medzi cenami dodávok pre leto a pre zimu, čo podkopáva motiváciu európskych energetických podnikov vytvárať si zásoby. 

Európa čelí najhoršej energetickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Dopyt po plyne sa bude zvyšovať

Zatiaľ však Európa ťaží zo zvýšených dodávok LNG. Minuloročný prudký rast cien plynu v Európe prilákal zásielky zo Spojených štátov a Afriky. V januári tak dodávky LNG do európskych prístavov dosiahli podľa spoločnosti Kpler rekordných 11,9 milióna ton. Na ceste by navyše mohla byť ďalšia úľava. "Hoci v januári dodávky plynu z Ruska klesli, pretože energetické spoločnosti nakupovali plyn na promptnom trhu alebo čerpali zo zásob, vo februári alebo marci tieto dodávky pravdepodobne zosilnia. Bude to dôsledok nižších cien a podporia dopyt," uviedla spoločnosť Sinara Financial po nedávnom stretnutí s ruským plynárenským gigantom Gazprom.

Európa čelí najhoršej energetickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Prípadný konflikt Ruska s Ukrajinou by mohol predstavovať hrozbu pre zhruba tretinu ruských dodávok do Európy. Podľa mnohých obchodníkov je však nepravdepodobné, že by Gazprom dodávky prerušil. Ruský podnik dodávky nezastavil ani počas studenej vojny a anexie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. "Aj keby sa rozpútali nepriateľské akcie, očakával by som, že Rusko nejakým spôsobom zaistí plnú realizáciu dodávok," uviedol Smith. Moskva by mohla podľa neho napríklad využiť rezervnú kapacitu plynovodu Jamal vedúceho cez Bielorusko. 
 

Viac o téme: PlynEnergieKrízaUkrajinaRuskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu