Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rodiny, ktorým zamenili deti, žalujú nemocnicu

Zľava Jaroslava Čermáková s Nikolkou a Jaroslava Trojanová s Verunkou.
Zľava Jaroslava Čermáková s Nikolkou a Jaroslava Trojanová s Verunkou. (Zdroj: BLESK)

BRNO - Rodiny, ktorým boli v decembri 2006 v třebíčskej nemocnici zamenené deti, sa budú súdiť o odškodné. Výšku odškodného pre rodiny určí súd. Spoločný právnik obidvoch rodín Igor Veleba dnes podal na Krajský súd v Brne žalobu, v ktorej sa uplatňuje nárok na vyplatenie odškodného.

Pre každú z matiek žiada po troch miliónoch korún, pre otcov po dvoch miliónoch a pre deti po milióne korún, spolu teda 12 miliónov českých korún (15 540 000 Sk, 480 668 €).

"Žalobou uplatňujeme nárok na vyplatenie zadosťučinenia, tým sa myslí náhrada nemajetkovej ujmy a ďalej nárok na náhradu škody, ktorá vznikla kvôli nákladom, ktoré museli rodiny niesť v súvislosti s výmenou detí," povedal Veleba.

Pri určení čiastky Veleba vychádzal taktiež zo znaleckých posudkov psychológov. Právnik třebíčskej nemocnice Ondřej Dostál už skôr uviedol, že posudky z psychiatrie a psychológie na všetkých členov poškodených rodín nepopisujú trvalú vážnu poruchu, ktorú by podľa znalcov bolo možné bodovo ohodnotiť čo do zťaženia spoločenského uplatnenia alebo bolestného.

Veleba podľa svojho názoru urobil všetko pre dosiahnutie kompromisnej dohody s třebíčskou nemocnicou na mimosúdnom vyrovnaní. "Ponuka nemocnice však bola úplne zanedbateľná, také zadosťučinenie nestojí za reč," prehlásil Veleba. Nemocnica ponúkla každej z rodín ako odškodné 300.000 korún (388 500 Sk, 12 016 €). Žaloba je podľa neho v tejto chvíli jediným možným riešením prípadu.

Zdroj a foto: blesk.cz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu