Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Deti zamenili pri kúpaní

Jaroslava Trojanová a Libor Broža s malou Nikolkou. Rodičia od decembra minulého roku vychovávajú cudzie
Jaroslava Trojanová a Libor Broža s malou Nikolkou. Rodičia od decembra minulého roku vychovávajú cudzie (Zdroj: BLESK)

TŘEBÍČ - Malú Nikolku a Veroniku zamenili pri kúpaní asi tri hodiny po pôrode. Rodičov dievčatiek urazila piatková tlačová konferencia. Podľa nich sa nemocnica snaží zhodiť časť viny aj na matky. S nemocnicou odmietajú komunikovať, kým bude na jej čele stáť súčasný šéf Petr Mayer.

Nemocnica síce priznala zodpovednosť za zámenu dievčatiek a potrestala siedmich zdravotníkov. Zároveň však vyjadrila počudovanie nad tým, že matky si nechceli zobrať dcérky hneď po pôrode k sebe do izby. „Nikto mi to neponúkol, nevedela som, že je to možné,“ uviedla pre televíziu Nova mamička vychovávajúca Nikolku Veronika Trojanová.

„Bola som v izbe a naopak som čakala, keď mi dievčatko prinesú,“ dodáva biologická matka Nikolky Jaroslava Čermáková. Riaditeľ Mayer pritom vinu za škandál necíti, hoci už zazneli hlasy, že niečo také mohla zaviniť len chyba v systéme.

Primár Kozák napríklad tvrdí, že náramok s číslom sa bábätkám pri kúpaní dáva dolu, aby vraj na ruke nemali mokrú šnúrku. Matky tak dostali umyté, ale vymenené deti. Keď neskôr v dokumentácii Nikolky a Veroniky nesedela ich hmotnosť, sestry to prepísali, no lekárovi to neoznámili. Matka Jaroslava Trojanová tvrdí, že jej Nikolka síce náramok mala, ale číslo na stehne nemala. Zámena je tak výsledkom viacerých chýb. Nemocnica sa proti podobným chybám chce poistiť dvojitým značením - farebným náramkom na jednej ruke, náramkom s číslom na druhom zápästí, číslom na stehne a aj fotografiou novorodenca.

AKO PRÍPAD POKRAČUJE ?

Stále prebieha policajné vyšetrovanie.
V nemocnici pokračuje krajská kontrola.
Nemocnica a poškodené rodiny sa majú dohodnúť na odškodnom.
Rodiny plánujú ďalšie stretnutia, aby si matky mohli vymieňať informácie o svojich dcérach.
Právnici čakajú na návrh výšky odškodného.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu