Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prípad zámeny českých detí: Rodiny sa prvýkrát stretli

Jaroslava Trojanová a Libor Broža s Nikolkou, ktorú doteraz vychovávali ako vlastnú. Zobraziť galériu (2)
Jaroslava Trojanová a Libor Broža s Nikolkou, ktorú doteraz vychovávali ako vlastnú. (Zdroj: BLESK)

JIHLAVA - Dočkali sa! Jaroslava Čermáková (25) a Jaroslava Trojanová (25) konečne zovreli v náručí svoje vlastné dievčatká.

Po desiatich mesiacoch! Kvôli výmene dievčat v třebíčskej nemocnici totiž doteraz vychovávali dieťa druhej ženy. Obe rodiny aj s deťmi by teraz mali stráviť spoločný víkend.

Jaroslava Čermáková s manželom Janom vyrazili do Jihlavy na tajné stretnutie, ktoré zachytili redaktori denníka Blesk. Tam sa stretli s Jaroslavou Trojanovou a jej partnerom Liborom Brožom. Obe rodiny priniesli na stretnutie aj svoje dcérky - Nikolku a Verunku. Čermákovci, ktorí vychovávajú Verunku, až doteraz dúfali, že oni nie sú tí postihnutí. „Keď nám povedali, že možno došlo k výmene, stále sme sa upokojovali, že to tak nemôže byť,“ zverila sa pred stretnutím Jaroslava Čermáková. Opak však bol pravdou. „Teraz už vieme, ako dopadli predbežné testy DNA a je to strašné,“ dodala zronená žena, ktorá by si najradšej nechala obe deti, ale vie, „že to nejde“.

Odborníci rodinám navrhli stretnutie na spoločnom pobyte, ktorý by trval niekoľko dní a rodiny s tým súhlasili. Tiež sa zhodli na tom, že deťom vymenia mená, aby sa volali tak, ako to chceli biologickí rodičia. Podľa psychológov však bude mať výmena zničujúce účinky na vzťah matky a dcéry, pretože vývoj dievčat je narušený dvojnásobnou výmenou. Jaroslava Trojanová navyše svoju nevlastnú dcérku ešte stále dojčí...

AJ NA SLOVENSKU PRIŠLO K VÝMENE

Podobný prípad sa odohral vlani v júli aj na Slovensku. Sestričky v nemocnici v Dolnom Kubíne omylom vymenili dve dievčatká - Natálku a Máriu - pri kúpaní. Natálka tak poputovala k rodine Maťovčíkovcov do dedinky Breza a Mária k Olbertovcom do Oravskej Lesnej. Olbertovcom sa však správanie „ich“ dcérky v prvých dňoch doma nezdalo a vyžiadali si testy DNA. Tie potvrdili, že ide o nesprávne dieťa a po dvoch týždňoch sa tak dievčatká vrátili k vlastným rodičom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu